A nap fotója: a Szaturnusz és gyermekei

Vágólapra másolva!
Látványos képet készített a Szaturnuszról a Hubble-űrteleszkóp. A március 17-én közreadott felvételen négy hold halad el a gyűrűs bolygó előtt.
Vágólapra másolva!

A hatalmas, narancsszínű Titan jól látható árnyékot vet a Szaturnusz északi sarkvidékére. A Titan alatt balra, a gyűrűsíkhoz közel, apró fehér pontként látható a Mimas és sötétebb árnyéka (ez a nagyobb méretű képen látható igazán). A kép bal széle felé, a gyűrűrendszer fölött fehérlik a fényes Dione, tőle balra pedig a halványabb Enceladus.

Forrás: AFP/NASA

A felvétel nagyobb méretben

Az ehhez hasonló együttállások igen ritkák: csak akkor láthatók, amikor a Földről nézve a Szaturnusz gyűrűje szinte az éléről látszik. Mivel a holdak és a gyűrű alkotórészei közel azonos síkban mozognak, ekkor egymáshoz közel mutatkozhatnak. A gyűrű még keskenyebbnek legközelebb augusztus 10., illetve szeptember 4. környékén látszik, ekkor pontosan éléről figyelhetnénk meg, a Földről nézve azonban a Szaturnusz túlságosan közel mutatkozik majd a Naphoz. Az ilyen, úgynevezett gyűrűátfordulások 14-15 évente figyelhetők meg, utoljára 1995-ben és 1996-ban rögzített hasonlókat a Hubble-űrteleszkóp.