Vágólapra másolva!
Köszönöm szépen, akkor rögtön kezdhetjük is! - hallatszott Charles Simonyi vasárnap délután a Puskás Tivadar Távközlési Technikum előadótermében. Az űrturista elmondta, hogy a csillagokat jól látja, de a Tiszát nehezen vette észre. A sok munka mellett alig van ideje olvasni, és nehezen szokta meg, hogy a lerakott tárgyak nem maradnak a helyükön. 
Vágólapra másolva!

Az űrturistával folytatott rádiókapcsolatok nyílt napján közel 80 érdeklődő és a sajtó képviselői gyűltek össze, hogy visszatérése előtt néhány szót váltsanak az űrturistával. Vasárnap délután ugyanis a Nemzetközi Űrállomás a kapcsolathoz ideális pályán mozgott, majdnem pontosan Budapest felett haladt el. Emiatt közel 10 percen keresztül tudtak az itthoni állomások vele kommunikálni.

A tervezett időpont, a 16 óra 58 perc előtti másodpercekben csak sistergés hallatszott a rádión, majd az ötödik hívást követően Simonyi visszajelzett. A diákok kérdéseire válaszolva elmondta, hogy a csillagok nagyon szépek az űrállomásról, de légkör hiányában nem pislognak. A déli csillagképek is látványosak, ám azokat nehezen tudta azonosítani. Olvasni saját bevallása szerint nem sok ideje volt, a múltkori utazásakor felvitt két könyvet sem sikerült még megtalálnia.

Forrás: [origo]

A stúdió kivetített képe a Puskás előadójában

Az ISS fedélzetén töltött idő minden percét élvezte, ugyanakkor hiányolta a kényelmes mosdás lehetőségét és a hűtött üdítőket. A Dunát és a Tiszát viszonylag nehezen azonosította. Szerinte az űrfelvételeket tartalmazó könyvek jobban kiemelik a folyókat, mint ahogy azokat a valóságban látni lehet.

Élet az Űrállomáson (Charlesinspace.com)

A szegedi Kapócs János kérdésére - Mit tart legérdekesebbnek a világűrben? - a következőt válaszolta: "Szerintem - persze a súlytalanságon kívül - a sebesség nagyon érdekes. Az, hogy néhány perccel ezelőtt még New York felett voltam, most pedig Magyarországon megyek át. Már a Fekete-tengernél tartunk, és még csak egy perce beszélünk. Ez a sebesség egészen elképesztő." A beszélgetés teljes hanganyaga a Természet Világa honlapjáról tölthető le.

Az események szervezésében a Puskás Tivadar Rádióamatőr Klub (HA5KHC), a Magyar Űrkutatási Iroda, a Műegyetemi Rádió Klub (HA5MRC), a Puskás Tivadar Távközlési Technikum, a Magyar Asztronautikai Társaság, magyarországi rádióamatőrök és az alapításának idén 140. évfordulóját ünneplő Természet Világa vesz részt. Az eseményt a Magyar Telekom támogatta.

A szombati rádiókapcsolatok

A Nemzetközi Űrállomással létrehozott rádiókapcsolatok szempontjából egyébként az előző nap is eseménydús volt: mint arról korábban beszámoltunk, több rendhagyó módon is megpróbáltak összeköttetésbe lépni az űrturistával Magyarországról. A rekordkísérlet keretében a repülőgépről érkező hívásokat sajnos nem igazolta vissza Simonyi. A Velencei-tónál felszállt hőlégballon fedélzetén rögzített felvétel sem tartalmazott visszajelzést - de a ballon utasai szerint sikeres volt az adás.

Forrás: Puskás
A stúdió a Puskásban

Bár a rádióamatőrök mindenhol hallották Simonyit, üzenetük több esetben nem jutott el az űrállomásra. A kapcsolatok számát csak utólag lehet majd biztosan megállapítani, amikor Simonyi írásban is visszaigazolja azokat. A szombati rádióbeszélgetés idején az űrállomás fedélzetéről az űrturista a Balatont is megörökítette: "Képeket csináltunk, lehet, hogy te is rajta leszel" - mondta Simonyi az egyik rádióamatőrnek. A beszélgetés végén idézett Ady Endre Az eltévedt lovas című verséből:

Hajdani, eltévedt utas,
Vág neki új hínárú útnak,
De nincsen fény, nincs lámpa-láng,
És hírük sincsen a faluknak.

Simonyi két asztronautával együtt a kellemetlen időjárás miatt egy új leszállóhelyen, csak egy nappal később, azaz szerdán fog landolni. A Szojuz-űrhajó magyar idő szerint várhatóan 9:15-kor száll le Kazahsztánban.