Kitűnő az első kép a bolygóvadász Kepler-űrtávcsőtől

Vágólapra másolva!
Négy és félmillió csillag látszik hibátlanul az exobolygók vadászatára tervezett Kepler-űrtávcső első felvételén. A műszer tökéletesen üzemel, néhány hónap múlva várhatók az első részletes eredmények.
Vágólapra másolva!

A szakemberek várakozásai szerint a Kepler-űrávcső forradalmasítani fogja a Naprendszeren kívüli planéták kutatását. Mint arról nemrég beszámoltunk, az űreszköz ledobta a távcsövet védő porburkot, és megkezdődhettek az első, kalibrációs célú mérések.

A NASA csütörtökön, azaz tegnap közölte a távcső 105 négyzetfokos égterületet lefedő első felvételét. A 95 megapixeles kamera képén közel 4,5 millió csillag azonosítható. Az alábbi fotó jól mutatja, hogy a detektor több kisebb elemből tevődik össze, amelyek együttesen közel akkora égrészt monitoroznak, amekkorát az ember tenyere lefed az ég fel kinyújtott kezén.

Az április 13-án rögzített első felvételen a sok csillag között azonosítható a Tres-2 jelű objektum is, amely körül már korábban találtak egy Jupiter-típusú bolygót. Emellett jól kivehető az NGC 6781 gömbhalmaz is, amely közel 13 ezer fényévre található. A Kepler minden rendszere hibátlanul üzemel, az első részletes eredmények néhány hónap múlva várhatók.

Forrás: NASA, JPL, Caltech

A Kepler-űrtávcső első felvétele (NASA, JPL, Caltech)

Forrás: NASA, JPL, Caltech

A közel nyolcmilliárd éves NGC 6791 csillaghalmaz, amely szintén a megörökített égterületen található (NASA, JPL, Caltech)