Vágólapra másolva!
Egy elméleti modell alapján nem kizárt, hogy a távoli jövőben az űrhajók egy külső megfigyelő szemszögéből fénysebességgel vagy annál gyorsabban is utazhatnak - ahogy azt a Start Trek hősei teszik a filmvásznon. 
Vágólapra másolva!

A Star Trek rajongók jól ismerik a "warp drive" kifejezést, ami azt jeleni, hogy az űrhajó körül megváltozik a téridő szerkezete, és ennek révén a fénysebességet közelítő sebesség is elérhető, akár meg is haladható. Egy modell szerint a fantasztikum idővel akár valósággá válhat.

Einstein relativitáselmélete alapján egy űrhajónak a fénysebesség megközelítéséhez egyre nagyobb energiára van szüksége, amint gyorsul, és az eléréséhez végtelenül sok energia kellene. Túllépni pedig a fénysebességet nem lehet - ezért az űrhajózási szakemberek még a távoli jövően is csak a fénysebességnél lényegesen lassabb utazással számolnak.

Ugyanakkor létezik egy elméleti lehetőség, amelyben az űrhajó egy külső ponthoz viszonyítva mégis átlépi ezt a határt, azonban a szűkebb környezetéhez képest a kritikus érték alatt marad. Ebben az esetben az űrhajó körül deformálódik a téridő, és ez az átalakult zóna mozog rendkívül gyorsan.

Gerald Cleaver és Richard Obousy (Baylor Uniersity) számításai alapján a téridődimenzióinak manipulálásával és sok energia felhasználásával kialakítható egy olyan buborék az űrhajó körül, amely a távolabbi térségekhez képest fénysebességgel, vagy annál gyorsabban halad - ugyanakkor a buborékban lévő űrhajó a helyi téridőhöz viszonyítva a sebességhatár alatt marad. Részben hasonló folyamatot feltételeznek a Nagy Bumm utáni úgynevezett inflációs időszakban is, amikor az egész Világegyetem a fénysebességnél gyorsabban tágulhatott.

Fénysebesség - egyelőre csak filmvásznon

A jelenség keretében egyszerűen fogalmazva az űrhajó előtt össze kellene nyomni, mögötte pedig meg kellene nyújtani a téridőt. Ez esetben nem is az űrhajó mozogna, hanem az azt körülvevő téridő szerkezete alakulna át nagy sebességgel. Mindez ma még csak elméleti lehetőség, és megvalósításához papíron is akkora energia kellene, amelynek előállítására még nincs reális ötlet.