Befejeződött az Atlantis nagy küldetése

2009.05.23. 16:05

Május 14-én, csütörtök hajnalban, 01:28 körül egy 10 centiméteres űrszemétdarab haladt el 2,8 kilométerre az Atlantis és a hozzá kapcsolódó Hubble-űrtávcső mellett. A töredék a 2007-es kínai űrfegyver kísérletének robbanásából maradt vissza. A test mozgását jó előre követték a Földről, és tudták, hogy nem lesz veszélyes a közelítés.

Az Atlantis és a Hubble keringési magasságába nemcsak a kínai űrfegyver okozta robbanás, de az Iridium és a Kozmosz műholdak véletlenül bekövetkezett ütközése is juttatott friss űrszemétdarabokat az utóbbi időben. Az Atlantis külső felületeit a visszatérés előtt még egyszer alaposan átvizsgálták, de komoly károsodást nem azonosítottak rajta.

Ennek ellenére az Endeavour mindaddig készenlétben marad, amíg az Atlantis a Föld körüli pályán van. Az űrrepülőgép fedélzetén már pihenéssel telt a szerdai nap, az asztronauták beszélgettek a Földön maradt szeretteikkel, riporterekkel, és Barack Obama is bejelentkezett náluk, gratulálva a sikeres munkájukhoz, "hihetetlen szervizküldetésnek" nevezve a missziót.

ForrA!s: NASA/White House/Pete Souza

Az Atlantis legénysége Barbara Mikulski szenátorral beszélget (NASA/White House/Pete Souza)

A sikeres munkát a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) is köszöntötték - de nem pezsgővel, hanem tisztított, ihatóvá tett vizelettel koccintottak az asztronauták. Michael Barratt véleménye alapján az újrafelhasznált ivóvíz tökéletes minőségű és jó ízű volt.

Hubble: üzemelés 2014-ig

Az Atlantis legénységének öt űrséta során összesen 37 órányi szerelési munkálatai után a Hubble-űrtávcsövet emberi kéz többé nem fogja érinteni. A küldetést követően remélhetőleg nem csak hibátlanul működik ismét az űrtávcső, de az új detektorok révén jelentősen meg is nő a teljesítőképessége - és akár 2014-ig üzemelhet. Az 1990-ben felbocsátott űrtávcső eredetileg tervezett élettartama 15 év volt, a mostani szerelés után remélhetőleg 2014-ig, tehát összesen 24 éven keresztül fog üzemelni.

Egy dokkolószerkezetet is rögzítettek a HST-re, amelynek révén egy távirányítású egység csatlakozhat hozzá, majd lefékezvén a Csendes-óceán felett a légkörbe lépteti - a tervek alapján 2020 körül.

 

 

Áttekintés a Hubble-űrtávcső eredményeiről (NASA)

A küldetés parancsnoka, Scott Altman véleménye alapján a legénység kimagasló munkát végzett annak ellenére, hogy sok probléma adódott. Két olyan kameránál is végeztek szerelést, amelyeknél a súlytalanságban végrehajtott szervizt nem tervezték. A most nyert tapasztalatok a jövőre nézve is fontosak. Egyértelműen mutatják, hogy sok olyan helyzet adódhat a világűrben, amellyel még egy előre felkészült, szakértő legénységnek is meggyűlhet a baja, robotokkal pedig jelenleg kivitelezhetetlen.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK