Vágólapra másolva!
A Szojuz TMA-15 űrhajó pénteken összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással (ISS-el). Ezzel munkához kezdett az első hatfős legénység, amely orosz, amerikai, japán és európai asztronautákból áll.
Vágólapra másolva!

Sikeresen startolt a Szojuz TMA-15 orosz űrhajóval szerdán, közép-európai idő szerint 12:34-kor három űrhajós Bajkonurból. Az indulás után két nappal, csütörtökön érkeznek meg az ISS-re, és csatlakoznak a Zarja modulhoz. Ezzel hat főre, azaz teljes kapacitásúra növekszik a Nemzetközi Űrállomás legénysége.

A most indult három űrhajós között van a belga Frank De Winne berepülőpilóta, aki 2002-ben már járt az űrben egy Szojuz-űrhajóval. A legénység tagja továbbá a kanadai Robert Thirsk, aki az STS-78-as űrrepülőgépes küldetés keretében dolgozott Föld körüli pályán, valamint az orosz Roman Romanenko pilóta.

Idén lesz az első alkalom, hogy egy európai űrhajós, esetünkben Frank de Winne veszi át a parancsnokságot az űrállomáson, de ez csak októberben, a 21-es legénység működésének keretében történik - miközben összesen hat hónapot tölt a fedélzeten.

Jelenleg három fő dolgozik az űrállomáson: az orosz Gennadij Padalka, az amerikai Michael Bratt és a japán Koichi Wakata. A ma startolt három további asztronautával mindegyik nagy állam, illetve szervezet képviselteti magát az űrállomás fedélzetén, amely kivette részén a megvalósításában.

Forrás: NASA

A teljesen kiépített Nemzetközi Űrállomás (NASA)

A legénység hat főre bővülése fontos lépés az ISS történetében - ilyen sokan eddig csak az űrrepülőgépes küldetések idején tartózkodtak egyszerre a fedélzeten. A tervek alapján a mostani legénység a korábbiaknál lényegesen több munkát tud fordítani az űrállomás elsődleges céljának, a tudományos kísérleteknek a végzésére.

Mivel egy Szojuz-űrhajóban csak 3 fő fér el, a Szojuz TMA-15 és a már ott lévő Szojuz is az űrállomásnál marad.