Vágólapra másolva!
Az Atlantis május 31-én reggel kezdte meg földi utazását Kaliforniából a Kennedy Űrközpontba. A speciális Boeing-747-es gép hátára rögzített űrrepülőgép útvonalát nagy körültekintéssel választották meg, hogy a csapadékzónákat elkerüljék.
Vágólapra másolva!

A világűrből való visszatérés után az Atlantis másoszor is landolt, ezúttal már valóban a Kennedy Űrközpontban. Az űrrepülőgép átszállítása Kaliforniából ezzel sikeresen befejeződött.

ForrA!s: NASA

Egy kép még a repülésről: az Atlantis a Boeing-747 hátán. Jól látható az űrrepülőgép hajtóműve mögötti hosszúkás légterelő, amely javítja a gép aerodinamikai adottságait a speciális művelet közben (NASA)

Forrás: NASA, Jack Pfaller

Landolás Floridában, közép-európai idő szerint június 3-án, 0.53-kor

Korábbi információk

A Hubble-űrtávcső javítását szolgáló utolsó és sikeres szervízküldetés után az Atlantis a rossz időjárás miatt a floridai űrkikötő helyett a kaliforniai Edwards Légibázison landolt. Az űrrepülőgép vasárnap reggel kezdte meg útját hazafelé Floridába.

A szállítás nem egyszerű, egy speciálisan átalakított Boeing-747-es gép végzi el. Ez viszi a hátán az üresen is 100 tonnás űrrepülőgépet. Az utazás során három vagy négy alkalommal is le kell szállni üzemanyagért - a nagy teher miatt ugyanis a Boeing-747-esnek nem töltik tele a tankját.

A helyeztet tovább bonyolítja, hogy az időjárási viszonyokat az átlagosnál is szigorúbban kell figyelni. Az előrejelzések mellett egy külön erre a célra szolgáló gép mintegy 200 kilométerrel az Atlantis előtt halad, folyamatosan ellenőrizve a körülményeket.

Az űrrepülőgép külső felülete a hőhatásnak és a magaslégköri turbulenciáknak ellenáll, azonban az eső és a jég megárt hővédő elemeinek - ezért nagy körültekintéssel kell megválasztani az útvonalat, amelyet szükség esetén menet közben módosítanak.

Forrás: NASA

Forrás: NASA

Az Atlantis előkészítése a repülésre (NASA)

Eközben a Kennedy Űrközpontban az Atlantis útja idején tartalékként várakozó Endeavourt elkezdték átszállítani a 39A jelű startpadhoz. Innen indulhat legkorábban június 13-án az űrállomás fejlesztésére. A 16 nap hosszúra tervezett küldetés során öt űrsétát hajtanak végre, és feljuttatják a japán Kibo rendszer egy új elemét.