A Holdba csapódott a SELENE-űrszonda

Vágólapra másolva!
A SELENE-űrszonda szerda esti becsapódását eddig az Anglo-Ausztrál Obszervatórium erősítette meg, ahonnan apró felvillanást láttak a kérdéses időpontban, a Hold napsütötte oldalának peremén.
Vágólapra másolva!

Csütörtök, magyar idő szerint 13:42

Újabb videofelvételeket közöltek a SELENE-szonda HDTV jelű kamerájától. Az alábbi mozgófilm a Hold felszínét mutatja, az Antoniadi- és a Zeeman-kráter térségében. A felvételeket a keringési pályáról, a korábbinál kisebb magasságból, de még jóval a becsapódás előtt rögzítette az űreszköz.

http://www.youtube.com/v/gJmT3dPbwHE&hl=en&fs=1&

Az Antoniadi- és a Zeeman-kráterek térsége a Holdon (JAXA, YouTube)

Csütörtök, magyar idő szerint 8:13

Közölték a becsapódás felvételeit. Az alábbi képsorozat második kockájától látszik a robbanás elhalványuló fénye (kisebb fehér pontként), amely a holdi fény-árnyék határtól jobbra lévő, megvilágított holdfelszíni kiemelkedés (nagyobb fehér folt) mellett mutatkozik.

Forrás: (Anglo-Australian Telescope, Jeremy Bailey (University of New South Wales), Steve Lee (Anglo

Négy kép a robbanás halványodó felhőjéről (Anglo-Australian Telescope, Jeremy Bailey (University of New South Wales), Steve Lee (Anglo-Australian Observatory)

Az első jelentések alapján a szonda igen lapos, a helyi vízszintessel mindössze 1 fokos szöget bezáró útvonalon érte el a felszínt.

Forrás: ESA

A becsapódás helye a SMART-1 jelű, korábbi Hold-szonda felvételén (ESA, Grieger, Foing)

Csütörtök, magyar idő szerint 7:42

Az Anglo-Ausztrál Obszervatórium megfigyelése alapján a becsapódás szerény felvillanás keretében megtörtént, az előre jelzett időpontban. Jeremy Bailey és Steve Lee (egyelőre nem közölt) fotói közül három képkockán azonosítható a robbanás okozta felvillanás, majd annak fokozatos halványodása. A megsemmisülő szonda fénylését egymáshoz képest 0,6 másodperc időkülönbséggel készült, 1 másodperc expozíciós idejű felvételeken sikerült megörökíteni, a 3,9 méteres távcsőre szerelt IRIS2 jelű detektorral.

Összefoglalónk a SELENE program befejezéséről, és a becsapódás előkészületeiről a következő oldalon olvasható.