Elindult a legmodernebb Hold-szonda, érkezés a Holdhoz kedden

Vágólapra másolva!
A terveknek megfelelően csütörtök este, közép-európai idő szerint 23.32-kor elindult a Lunar Reconnaissance Orbiter-űrszonda (LRO), amely minden korábbi űreszköznél részletesebben fogja tanulmányozni égi kísérőnket. A küldetés része egy becsapódó egység is (LCROSS), amely a Hold déli sarkvidékének egyik, talán vízjeget tartalmazó kráterében végzi.
Vágólapra másolva!

Péntek, magyar idő szerint 7.29

A NASA jelentése szerint a start utáni események is a terveknek megfelelően zajlottak. Az LRO jelű fő egység éjfél után, 0.16-kor vált külön a rendszertől. Ez az űreszköz más pályán halad tovább, és előreláthatólag kedden, 11.43-kor jut a Hold közelébe. A rendszer becsapódó része az indulást követően négy órával ismét pályát változtatott, ezért a küldetésnek ez a része sokkal később, október folyamán találkozik csak égi kísérőnkkel.

Forrás: Robert Pearlman, CollestSpace.com

Emelkedik az Atlas-5 hordozórakéta (Robert Pearlman, CollestSpace.com)

Csütörtök, magyar idő szerint 23.50

Az LRO- és LCROSS-szondákat szállító hordozórakéta hazai idő szerint 23.32-kor elindult. A start a terveknek megfelelően zajlott, 23.35-kor levált az első fokozat. A rakéta tovább gyorsulva, az indulás után 14 perccel és 6 másodperccel elérte a kívánt magasságot a Föld körül.

Forrás: NASA

A start pillanata (NASA)

Csütörtök, magyar idő szerint 7.32

Az Hold-szondát és az Atlas-5 jelű hordozórakétát starthelyzetbe állították a Kennedy Űrközpont 41-es indítóállványán. A felbocsátás a tervek alapján ma este, magyar idő szerint 23.12 és 23.32 között történik. A meteorológusok előrejelzése alapján 60% az esély a starthoz szükséges időjárásra.