Megjöttek az első részletes képek az új Hold-szondától

Vágólapra másolva!
Ötméteres kráterek is azonosíthatók a Lunar Reconnaissance Orbiter-űrszonda első felvételein, amelyek égi kísérőnk felszínét lapos megvilágítási viszonyok között mutatják. 
Vágólapra másolva!

A június 23-án Hold körüli pályára állt Lunar Reconnaissance Orbiter-űrszonda elkészítette első részletes felvételeit kísérőnkről. Két LROC jelű kamerájával a Mare Nubium nevű idős lávasíkság egy részét örökítette meg.

A fotók a fény-árnyék határvonal, azaz a terminátor közelében készültek, ezért a lapos megvilágítási szög alatt látványosan kirajzolódnak a felszíni egyenetlenségek. A domborzati különbségek hangsúlyosak, de a valóságban a vidék nem annyira egyenetlen, mint a kép alapján gondolnánk.

Az alábbi, 1400 méter széles területen a Nap balról süt, észak pedig lefelé van. A magányos kráterek mellett az első képen balra lent egy kettős becsapódás elnyúlt alakzata is felismerhető, míg több helyen kráterláncok, illetve kráterhalmazok látszanak. Ezeket feltehetőleg egy nagyobb becsapódás során kidobott, majd egymáshoz közel visszahullott törmelékek halmaza ütötte - de az is elképzelhető, hogy árapályhatástól szétdarabolt kisbolygók vagy üstökösmagok hozták létre őket.

Forrás: NASA, GSFC, ASU

Forrás: NASA, GSFC, ASU

Az LRO LROC jelű kameráival készült két fotó a Mare Nubium területéről, amelyen 5 méteres kráterek is azonosíthatók (NASA, GSCF, ASU)

A következő napokban az LRO sorra teszteli berendezéseit, hogy azok kalibrálása végén készen álljon az októberben esedékes becsapódás, az LCROSS ütközésének megfigyelésére.