Az Apollo-11 indítóállványa - kép

Vágólapra másolva!
1969. július 16-án milliónyi amerikai gyűlt össze, s a televíziók képernyőin további milliók követték figyelemmel világszerte, amint az Apollo-11, fedélzetén Neil Armstronggal, Edwin Aldrinnel és Michael Collins-szal elindult a Hold felé. Az Apollo-11 a floridai Cape Canaveral 39A jelű indítóállványáról emelkedett a magasba.
Vágólapra másolva!

2002. június 9-én a NASA Earth Observing-1 műholdjáról készült valós színes felvételen az Atlanti-óceán partjához közel a 39A, közelében (a kpéen balra fölötte) pedig a 39B indítóállvány látható. Az állványok között halványbarna utak vezetnek az űrközpont mocsaras területén elterülő kisebb tavak között.

Forrás: NASA

A Florida keleti partján kiépített űrközpont igen előnyös hely az űrkutatási küldetések indítására. A rakéták kelet felé vehetik az irányt, az óceán fölött elkerülve a szárazföld térségeket, ezért az esetleg visszahulló darabok nem okoznak kárt. Az Egyesült Államok kontinentális területei közül ez a helyszín esik a legközelebb az Egyenlítőhöz, ahol a hordozórakéták pályára állását a Föld tengelyforgása segíti, így kevesebb energia kell a folyamathoz, mint magasabb földrajzi szélességről.

Ajánlat: A holdraszállás közvetítése csak az utolsó pillanatban dőlt el itthon