Az eddigi legnagyobb meteoritra bukkantak a Marson - kép

Vágólapra másolva!
Az ötödik éve üzemelő Opportunity rover egy nagyobb sziklát talált a Marson, amelynek megjelenése és összetétele eltér a többi vizsgált kőzetétől - feltehetőleg egy kozmikus látogató darabjára akadt.
Vágólapra másolva!

A vörös bolygón ötödik éve üzemelő Opportunity amerikai marsjáró egy 60 centiméteres szikladarabot talált, amely erősen különbözik a korábban vizsgált kőzetektől. Az alfarészecske-röntgenspektrométer nevű műszer adatai alapján közelítőleg sikerült megállapítani a kő összetételét: eszerint egy nagy meteoritot talált a rover.

A Block Island névre keresztelt test mellett egyébként már elhaladt a rover, amikor a képeken észrevették az érdekes objektumot a földi irányítók. A marsjárót ezután visszafordították, hogy alaposabban megvizsgálja. A kődarab felszínét sok apró mélyedés barázdálja, amelyeket a légköri repülése, illetve az azt követő Mars felszíni mállás is létrehozhatott. Elképzelhető, hogy ez a közeli Viktória-krátert létrehozó test egy darabja.

Nem ez az első alkalom, hogy kozmikus látogatóra akadnak a Marson. Az Opportunity 2005-ben is talált egy meteoritot, amelyet Heat-Shield Rock-nak neveztek el. Társa, a Spirit pedig legalább két olyan kődarabbal találkozott, amelyek valószínűleg meteoritok. Eddig azonban ez az ismert legnagyobb példány a vörös bolygón.

Forrás: NASA, JPL-Caltech

Az Opportunity felvétele a meteoritról (NASA, JPL-Caltech)

ForrA!s: NASA, JPL, Caltech

Az Opportunity rover július 18-i közelképe a Block Island névre keresztelt meteoritról a Marson (NASA, JPL, Caltech)