Új honlap indult a veszélyes kisbolygók követésére

Vágólapra másolva!
Asteroid Watch a NASA új honlapjának a neve, ahol a Földünket becsapódással veszélyeztető kisbolygókkal kapcsolatos friss információk áttekinthetők. Az egyik újdonság egy radarfelvételekből készített animáció egy tripla kisbolygóról.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években egyértelművé vált, hogy kisbolygók nemcsak a Mars és a Jupiter között, hanem a Naprendszer belső részén, a Föld pályájának térségében is előfordulnak. Ezek becsapódása pedig súlyos következményekkel járhat.

A NASA Asteroid Watch néven új honlapot indított, amelyen a bolygónkhoz közeli pályájuk miatt veszélyes kisbolygókról olvashatók a legfrissebb információk. Az oldal felsorolja a napjainkban legveszélyesebbnek tekintett aszteroidákat, linkekkel ellátott általános áttekintést ad az égitestekről és az általuk képviselt veszélyekről. Összefoglaló olvasható a fontos űrszondás küldetésekről, és gazdag képanyag, valamint videók és animációk tölthetők le a témakörben. Az érdeklődők egy egyszerű szoftvert is kaphatnak, amelynek segítségével a kívánt égitestek közelítéseinek paraméterei nézhetők meg a jövőbeli időpontokban.

Forrás: NASA, JPL

A veszélyes kisbolygók méretét földi tárgyakkal szemléltető, legkisebb távolságukat pedig számadatokkal jelző táblázat (JPL, NASA)

Tripla kisbolygó járt mellettünk

A becslések alapján a kisbolygók jelentős része, legalább tizede kettős vagy többszörös objektum, ahol az egyes komponensek egymás körül keringenek. Jelenleg két olyan, a Földhöz közeli kisbolygót ismernek, amelynél három tag kering egymás körül.

Egyikük a 1994 CC jelű objektum, amely 2009. június 10-én 2,5 millió kilométerre haladt el mellettünk. A közelítést kihasználták a szakemberek, hogy az égitestet az arecibói és a goldstone-i rádiótávcsövekkel megfigyeljék. Az ekkor rögzített mérések alapján állították össze az alábbi animációt.

Forrás: NASA, JPL

Animáció a tripla 1994 CC kisbolygóról és két holdjáról (JPL, NASA)

A 700 méteres központi kisbolygó körül két apró, közel 50 méteres kísérő kering. Bár a trió pályáján időnként bolygónkhoz közel kerül, egyelőre nem veszélyeztet becsapódással. Legközelebb 2074-ben fog ismét elhaladni mellettünk, és akkor sem jön 2,5 millió kilométernél közelebb.