Látványos panorámakép Galaxisunk központjáról

2009.09.22. 10:13

Ezerkétszáz felvételből állították össze azt a képet, amelyet hétfőn közölt az Európai Déli Obszervatórium a Tejútrendszer központi tartományáról.

Forrás: ESOStéphane Guisard asztrofotós a chilei Atacama-sivatagból, egy mindössze 10 centiméter átmérőjű távcsőre szerelt fényképezőgéppel 52 látómezőben készítette el a képeket, amelyekből egy igen látványos mozaik állt össze. A teljes kép a Sagittarius (Nyilas) és a Scorpius (Skorpió) csillagképekben mutatja Galaxisunk centrumát és annak környezetét. A Tejútrendszer központi porsávja mellett két színes por- és gázfelhő is látható.

A kép az Európai Déli Obszervatórium (ESO) GigaGalaxy Zoom programjának második eleme, amelyet a távcső csillagászati alkalmazásának 400. évfordulóján indítottak (az első kép a teljes égboltot mutatja, ahogyan a saját szemünkkel láthatnánk).

Forrás: ESO

A kép nagyobb változatának letöltése (ESO)

További képek az ESO honlapján


 

 

A film GigaGalaxy Zoom program első két felvételének kombinálásával készült: a teljes Tejútrendszer panorámaképét Serge Brunier készítette, a központi területekét pedig Stéphane Guisard. A film végén a látványos Lagúna-köd (M8) belsejébe utazunk (ESO)