Egyedi felvétel: holdak között fodrozódik a Szaturnusz gyűrűje

Vágólapra másolva!
A Cassini-űrszonda megörökítette, amint a Szaturnusz F-gyűrűjében látványos torzulásokat hoz létre a közelben keringő Prometheus és Pandora hold. 
Vágólapra másolva!

A Szaturnusz F-gyűrűje a Voyager-űrszondák megfigyelési óta a figyelem középpontjában áll. A képződmény ugyanis szabálytalan alakú, látványos hullámok és csomók figyelhetők meg benne - a szabálytalanságokat a közelében keringő apró Prometheus terelőhold gravitációs tere hozza létre.

A Cassini-űrszonda 2009. augusztus 20-án, 2,3 millió kilométer távolságból készítette az alábbi felvételt. A felvétel érdekessége, hogy nem csak a gyűrű szabálytalanságai, hanem az azokat létrehozó Prometheus, és a gyengébb hatással bíró, de szintén közeli Pandora is látható rajta. A gyűrűtől befelé, azaz a képen lefelé a 86 kilométeres Prometheus, a gyűrűtől kifelé, a képen felfelé a 81 kilométeres Pandora hold látható.

ForrA!s: AFP, NASA JPL, SSI

A torzulásokkal tarkított F-gyűrű, felette a Pandora, alatta pedig a Prometheus holdak. A kép nagyméretű változatának letöltése (AFP, NASA JPL, SSI)