Hatalmas gyűrűt fedeztek fel a Szaturnusz körül

Vágólapra másolva!
Az eddig ismerteknél sokkal nagyobb és egyben ritkább új gyűrűt azonosítottak a Szaturnusz körül. Belsejében kering a Phoebe nevű hold, amely a hatalmas alakzat anyagának forrása lehet.
Vágólapra másolva!

A Spitzer-űrtávcsővel egy új, az eddig ismerteknél sokkal nagyobb gyűrűt azonosítottak a bolygó körül. Az új gyűrű síkja 27 fokkal dől a Szaturnusz egyenlítői síkjához és a korábban ismert gyűrűrendszerhez képest. Jelenlétét hűvös, közel 80 Kelvin hőmérsékletű anyagának gyenge infravörös sugárzása alapján mutatták ki.

Forrás: JPL

Az új gyűrű helyzete (illusztráció, JPL)

A most felfedezett gyűrű a bolygótól 6 millió kilométerre kezdődik, és mintegy 12 millió kilométerig vagy még tovább tart. Sokkal vastagabb, mint a klasszikus gyűrűrendszer: vastagsága mintegy 20-szorosa a bolygó átmérőjének. A Szaturnuszról nézve olyan vastag lenne, mint a Föld felszínéről tekintve a telehold átmérőjének kétszerese. Anyaga rendkívül ritka, ezért nem tudták eddig az optikai tartományban megfigyelni - gyenge hősugárzását azonban a Spitzer-űrtávcső most kimutatta.

Forrás: JPL

Az új gyűrű vastag, anyaga nagyon ritka. Az illusztrációba ágyazott bal oldali (pirosas) kép a Spitzer-űrtávcső infravörös felvételének részlete. Az illusztráció nagyobb változata

Az új gyűrű belsejében kering a Phoebe nevű hold. Ez a hold és a gyűrű anyaga is ellentétes irányban kering a többi holdhoz és a belső, sűrűbb gyűrűkhöz képest. Feltehetőleg a Szaturnusz által befogott Phoebe a forrása az új gyűrűnek: felszínéről származik ritka por- és jéganyaga.

Forrás: NASA, JPL-Caltech

Az új gyűrű mérete és helyzete ((NASA, JPL-Caltech)

A korábban ismert gyűrű (fent) és a most talált alakzat (lent) méretaránya a fenti ábrán hasonlítható össze. A kép alsó részén megfigyelhető, hogy az új gyűrű sokkal nagyobb, és a korábbitól eltérő síkban helyezkedik el, belsejében a Phoebe holddal. Elképzelhető, hogy ennek a gyűrűnek az anyaga rakódott a beljebb mozgó Iapetus holdra, létrehozva sötét területeit az egyik oldalán.

Ajánlat: Az eddigi legfurább alakzatokat fotózták a Szaturnusz gyűrűiben