Csillagontó galaxis az űrtávcső felvételén

Vágólapra másolva!
Hatvan szupernóvamaradvány, több ezer csillaghalmaz, bennük több millió újszülött égitesttel - mindez a felújított űrtávcső egyetlen káprázatos felvételén.
Vágólapra másolva!

A nemrég felújított Hubble-űrtávcső látványos felvételét közölték az M83 jelű spirális galaxisról. A csillagváros a Hydra csillagképben, tőlünk közel 15 millió fényévre található. A galaxis érdekessége, hogy igen gyors, a Tejútrendszerünkben jellemzőnél jóval intenzívebb csillagkeletkezés zajlik benne. Ez azért is érdekes, mert nincs más galaxis a közelben, nincs nyoma olyan kölcsönhatásoknak, ami a heves aktivitást kiváltaná.

Temérdek új égitest azonosítható a spirálkarokban húzódó sötét csillagközi felhők mentén. Az itt található, csillaghalmazokat alkotó objektumok kora mindössze néhány millió év, sok a kékes árnyalatú csillag. Talán még érdekesebb a galaxis központi vidékén zajló csillagkeletkezés. Utóbbi térséget egy csillagokból és csillagközi anyagból álló hosszú hosszú és egyenes alakzat: egy galaktikus küllő, avagy horog szeli át.

A kérdéses alakzat gravitációs terével segíti az anyag behullását a központi zónába - ennek megfelelően ott a legintenzívebb a csillagkeletkezés. Sok fiatal égitest születik ebben a legbelső, mintegy 1000 fényév átmérőjű térségben. Az M83-ban a heves csillagkeletkezés a becslések alapján mintegy 20 millió éve kezdődhetett.

A mellékelt felvételt az űrtávcső idén májusban végrehajtott, utolsó szervizelése során elhelyezett WFPC-3 kamerával készítették. Az ultraibolya és a közeli infravörös tartományban felvett kép látványosan mutatja, hol születik sok égitest a csillagvárosban.

A képen emellett közel 60 szupernóvamaradvány azonosítható - majdnem ötször annyi, mint ahányat korábban ismertek itt. Az intenzív csillagkeletkezés eredményeként ugyanis sok égitest felrobban, és nyomot hagy maga után. A rövid ideig tartó jelenségek közül eddig összesen hat szupernóva robbanását sikerült elcsípni a galaxisban, ami igen magas értéknek számít.

ForrA!s: NASA, ESA, STScI

Az M83 jelű galaxisnak egy 11 ezer fényév szélességű része. A képet 2009. augusztus 19-26. között rögzítették több alkalommal, összesen 2,3 órányi expozíciós idővel. A sötét sávok fényelnyelő csillagközi felhőket, a rózsaszínes foltok fiatal csillaghalmazokhoz közeli ionizált térségeket jelölnek (NASA, ESA, STScI)

A Chandra-röntgentávcső is tanulmányozta az M83 galaxist. Megfigyelései során a szupernóvák nyomában visszamaradt neutroncsillagok sugárzását rögzítette, emellett a központi térségből, az ott zajló intenzív csillagkeletkezés által felforrósított anyagtól származó röntgensugárzást is azonosította.