Indul a marsjáró kiszabadítása

Vágólapra másolva!
Megkezdődött a laza homokba ragadt Spirit kimentése a Marson. Az elmúlt hónapokban földi tesztekkel vizsgálták a kiszabadulás lehetőségét, amely ha sikerül is, igen hosszú folyamatnak ígérkezik. A próbálkozást 2010 elejéig folytatják a NASA szakemberei. Ha nem is tudják kimenteni, a Spirit már eddig is szép munkát végzett: tervezett élettartamát 22-szeresen teljesítette túl.
Vágólapra másolva!

A Spirit nevű rover 2004 óta dolgozik a bolygó felszínén. Sikeres küldetése nem volt nehézségektől mentes: egyik kereke tönkrement és beragadt, memóriája többször mutatott hibákat, néha feledékenység jellemezte, ám eredetileg tervezett élettartamát így is 22-szeresen teljesítette túl.

A marsjáró április 23. óta szorult helyzetben van: kerekei mélyre süllyedtek a laza felszíni törmeléktakaróba az időközben Troy névre keresztelt helyszínen, amely a 8 méteres Scamander-kráter belsejében található. A beragadás utáni napokban megpróbálták kihajtani a helyről, de a rover tovább süllyedt. Az elmúlt hónapokban ezért két földi teszt példányon részletesen vizsgálták, milyen módszer lenne az ideális a csapdából történő kiszabadulásra - eközben a Spirit mozdulatlanul várt a Marson.

Az eredmények alapján hosszú munka kezdődik, amely nem biztos, hogy sikerrel jár. Első lépésként a marsjáró öt működő kereke tesz hat fordulatot a normál haladási iránynak megfelelően. Ezt követően a Spirit másnap lesugározza a Földre az eredményeket, ezek alapján döntenek a mérnökök arról, miként folytatják a kiszabadulási próbálkozást, esetleg tovább forgatják a kerekeket.

Forrás: NASA, JPL

A laza törmelékbe mélyen belesüllyedt kerekek (NASA, JPL)

A művelet során feltehetőleg többször meg fog csúszni a rover, és jó esetben is csak nagyon lassú haladás várható. A Spirit hasi része alatt egy kődarab csúcsa viszonylag magasan áll, amely súrolhatja is a rovert, tovább nehezítve a kijutást. A tervek alapján a marsjáró többször is süllyedhet egy keveset, miközben előre halad - a pontos végkimenetel egyelőre nem ismert, de a NASA tervei szerint a próbálkozást legalább 2010 elejéig folytatják.

Forrás: NASA, JPL

Kísérletek a földi laborban (NASA, JPL)

Akármi is lesz az eredmény, a most nyert tapasztalatok fontosak a jövő marsjárói számára. A Spirit egy olyan területen került bajba, ahol a felszín alatti világos és laza szerkezetű homokszemcséket egy vékony és kemény, összecementált takaró borítja. Ez szakadt be a kerekek nyomása alatt, így került gondba a szonda. A térségben egyébként egykor forró víz járhatta át a kőzeteket, és a nehézségeket okozó alsó, homokszerű, magas kéntartalmú anyag is érdekes megfigyelési célpont.