Veszélyes közelségben húzott el egy kisbolygó mellettünk

Vágólapra másolva!
A legnagyobb közelség előtt mindössze 15 órával fedezték fel azt a kisbolygót, amely november 6-án egy földátmérőnyire haladt el mellettünk.
Vágólapra másolva!

Egy korábban ismeretlen kisbolygó, a felfedezését követően 2009 VA jelzéssel ellátott objektum meglepően közel haladt el bolygónk mellett. Az égitest 14 000 kilométerre közelítette meg a Földet november 6-án este, azaz körülbelül egy földátmérőre ment el bolygónk mellett.

Az objektumot a Catalina Sky Survey nevű égboltfelmérés keretében fedezték fel, méghozzá mindössze 15 órával a legnagyobb közelség előtt. Mivel átmérője csak 7 méter volt, még a légkör magasabb tartományaiban megsemmisült volna, ha eltalálja bolygónkat, veszélyt tehát nem jelentett számunkra.

A most megfigyelthez hasonló kisbolygóközelítések nagyjából évente két alkalommal történnek, és a becslések alapján ötévente találják el bolygónkat ekkora objektumok. Az eddig megfigyelt legszorosabb kisbolygóközelítés 2008. október 9-én történt, amikor a 2008 TS26 jelű, közel 1 méteres aszteroida húzott el 6150 kilométerre mellettünk. A mostanihoz hasonló, mintegy 7 méteres kisbolygó 2004. március 31-én közelítette meg bolygónkat, akkor a 2045 FU126 jelű objektum 6535 kilométerre járt tőlünk.

Majdnem egy évvel ezelőtt a 2008 TC3 jelű kisbolygót 11 órával a legnagyobb közelség előtt fedezték fel. Utóbbi objektum el is találta bolygónkat, és Szudán felett biztonságos magasságban felrobbant, több darabját azonban megtalálták. Hasonló légköri robbanást figyeltek meg nemrég Indonlézia felett is.

ForrA!s: NASA, JPL

A 2009 VA pályája a Föld-Hold rendszernél. Az útvonal mentén látható beosztások egy-egy órát jelentenek (NASA, JPL)