Bemutatták az első magánűrhajót

Vágólapra másolva!
Mérföldkő az űrhajózásban: az állami kézben lévő embert szállító űreszközök mellett elkészült az első piacképes magánűrhajó. A Virgin Galactic nevű cég hétfőn este mutatta be SpaceShipTwo nevű űreszközét.
Vágólapra másolva!

Öt éve emelkedett a magasba a SpaceShipOne, elnyerve a 10 millió dolláros Ansari-X díjat, mivel látványosan demonstrálta, hogy állami segítség nélkül kifejlesztett űreszköz is képes eljutni a világűrbe. Az úttörő teljesítményt végrehajtó vállalat, a Virigin Galactic 2009. december 7-én (magyar idő szerint 8-án éjjel) mutatta be a nagyközönségnek új űreszközét, amelynek fedélzetén hamarosan turisták indulhatnak űrugrásra.

A SpaceShipTwo közel kétszer nagyobb elődjénél, fedélzetén hat utast és két pilótát szállíthat. Az új géppel együtt a Mojave-sivatagban található Space Port űrkikötőt is bemutatták, amely az űrturista utazások kiindulópontja lehet a jövőben.

Űrugrás:olyan művelet, amelynek során az űreszköz nem kerüli meg a Földet, de néhány percig a súlytalanság állapotában van. Eközben az ablakon kitekintve látható a Föld görbülete, a magasban a mélyfekete égbolt, és bolygónk felszínét úgy figyelhetik meg az űreszközön lévők, mint azt az űrhajósok a Föld körüli pályán keringve látják.


WhiteKnightTwo


Forrás: Virgin Galactic

A SpaceShipTwo a hordozógép alján (Virgin Galactic)

Nézzen még több képet galériánkban!

A SpaceShipTwo a tervek alapján 2010-ben kezdi meg egyelőre csak tesztcélú repüléseit. Jelenleg még nem tudni, hogy a fizető utasok repülései mikor kezdődnek, de állítólag már közel 300-an lefoglalták a helyüket a 200 ezer dolláros jegy megvételével.

ForrA!s: Virgin Galactic

A korábbi SpaceShipOne (fent) és az újabb SpaceShipTwo (lent) méretarányos öszehasonlítása (Virgin Galayctic)

ForrA!s: Virgin Galactic

A SpaceShipTwo repülésének fázisai (Virgin Galactic)

Mit hoz a jövő?

Az első magáncélú űreszköz jelentősége túlmutat azon a tényen, hogy állami segítség nélkül jött létre olyan rendszer, amely embereket képes az űrbe juttatni. A szakértők szerint ez csak az első lépés az űrtevékenységnek a nagyközönség felé történő megnyitásában.

Forrás: Robert Pearlman/collectSPACE.com

A kéttörzsű WhiteKnightTwo hordozógép közepén felfüggesztett SpaceShipTwo a december 7-i sajtóbemutatón (Robert Pearlman/collectSPACE.com)

Idővel nemcsak egyre több magánűrhajó, de magánűrrepülőtér, illetve magánűrállomás is létrejöhet - jelenleg is több cég is dolgozik hasonló magáncélú emberes űreszközök fejlesztésén. A SpaceShipTwo és a WhiteKnightTwo elkészítésében mindössze 100 szakember működött közre, ami viszonylag szerény szám az űripari fejlesztések jellemzőihez képest - látványosan mutatva az egyelőre kiaknázatlan lehetőségeket.

Videó a SpaceShipTwo-ről (Virgin Galactic)