Történelmi fotó: egy másik világ taván is megcsillant a napfény

Vágólapra másolva!
Egyedülálló felvételt készített a Cassini-űrszonda: a képen megcsillan a Titan egyik taváról visszavert napfény. Ez az első alkalom, hogy ilyen jelenséget megörökítettek a Földön kívül.
Vágólapra másolva!

A Titan sarkvidékeinek felszíni mélyedéseit szénhidrogénekből álló tavak töltik ki. A hold fagyos felszíni viszonyai között a vízjég sziklaszilárd, ez alkotja a "kőzeteket", míg a légkörből hulló metán-etán eső tavakban halmozódik fel.

Az alábbi felvételen (a kedvező geomertriai helyzet révén) a napfény egy északi-sarkvidéki tó folyadéktükrén csillan meg. A felvételt a radarmérésekkel egybevetve megállapították, hogy a Kraken Mare nevű tóról visszavert napfény látszik, amely egyébként valamivel nagyobb területű, mint a Kaszpi-tenger a Földön.

ForrA!s: NASA, JPL, SSI

A Titan hátsó megvilágításban. Jól látható a sűrű, szénhidrogénektől szmogos légkör, amelyen keresztül a távoli Nap fénye megcsillan egy tavon, 2009. július 8-án (NASA, JPL, SSI)

A Titan tavaiban és légkörében ahhoz hasonló kémiai folyamatok zajlanak, mint amilyenek a Földön az élet keletkezését megelőző, úgynevezett prebiotikus anyagfejlődés során is előfordultak - ezért érdekes az égitest vizsgálata.