Marsközelséggel indul az újév

Vágólapra másolva!
Véget ért a Csillagászat nemzetközi éve, de idén is bőven lesz látványos csillagászati jelenség, érdekes űrkutatási program. Egy marsközelséggel indul az újév, de láthatunk szép bolygóegyüttállást és holdfogyatkozást is. Új szonda indul az űridőjárás vizsgálatára, az utolsó simításokat végzik az űrállomáson, és utoljára repülnek az űrrepülőgépek.
Vágólapra másolva!

2009-ben a NASA a következő időszak fontos kutatási irányai között kijelölte az Európa és a Titan holdak tanulmányozását, a Mars és a Hold vizsgálata mellett. A két távolabbi égitest elemzésére született tervek között keringőegységek, a Titan esetében légköri ballonok is szerepelnek. A NASA az év utolsó napján három további, kis költségvetésű küldetést jelentett be. Az egyenként legfeljebb 650 millió dollárból megvalósítandó egységek egyike leszállna a Vénuszra, a másik a Hold felszíni anyagát elemezné a déli sarkvidéken, a harmadik pedig 50-60 gramm kőzet hozna a Földre egy közeli kisbolygó felszínéről. Nézzük, mi minden várható az év során!

Január 28-án földközelbe kerül a Mars: a vörös bolygó 99,6 millió kilométerre lesz bolygónktól. Alkalmanként ennél jobban is megközelítheti planétánkat, amikor a legkisebb távolság választja el tőlünk, akkor 55,7 millió kilométerre jár a Földtöl. Viszonylag magasan mutatkozik majd a látóhatár felett, ami ideális a távcsöves megfigyeléséhez Magyarországról is.

Forrás: NASA, ESA, STScI

A Hubble-űrtávcső felvételei a Marsról a 2003-as, nagy földközelsége idején. A képeken jól megfigyelhető a déli pólussapka és a vöröses por a felszínen (STScI)

A vörös bolygó vizsgálata 2009-ben is lendületesen zajlott, noha a legnagyobb keringőegység többször is újraindította magát, és a felszínen a Spirit marsjáró beragadt a laza homokba. Kiderült, hogy folyékony víz sűrű sóoldatok formájában ma is előfordulhat a bolygón, amely akár folyásos alakzatokat is eredményezhet a sarkvidéken, mint arra magyar kutatók rámutattak. Továbbra is kiemelt témakör a metán vizsgálata a bolygó légkörében, amely vulkáni aktivitásra vagy akár élőlények tevékenységére is utalhat. A kérdéses összetevő jelenlétét, és évszakos változását a földi megfigyelésekkel is kimutatták. 2010-ben folytatódik az új nagy felszíni egység, az élet után kutató Mars Science Laboratory felkészítése - az űreszköz a tervek szerint 2011-ben startol.