Azonosítatlan objektum érkezik ebédszünetben

Vágólapra másolva!
Tíz méter átmérőjű égitest halad el ma a Föld mellett, háromszor közelebb a Holdnál. A 2010 AL30 jelzéssel ellátott objektum egy apró kisbolygó lehet, ám az is elképzelhető, hogy emberkéz készítette űreszköz - talán egy rakétafokozat, amely egy űrszondát indított útjára.
Vágólapra másolva!

A 2010 AL30 jelű objektum keringési ideje egy év, és a Föld naptávolságában mozog. Akár kisbolygó is lehet - de könnyen elképzelhető, hogy egy korábban indított rakétafokozat. Nem ez lenne az első alkalom, hogy megtalálnak egy korábban startolt, de üzemelése után elfelejtett gyorsító rakétafokozatot.

A tíz méter átmérőjű, három napja felfedezett objektum január 13-án, közép-európai idő szerint 13.48-kor halad el a Föld közelében, 130 ezer kilométerre bolygónktól (ez a Hold távolságának körülbelül egyharmada), és +14 magnitúdós fénypontként figyelhető meg az Orion és Taurus (Bika) csillagképekben. Ennek megfelelően pontos koordináták alapján az amatőrcsillagászok távcsőveivel is észlelni lehet.

Az alábbi animációt a kolumbiai Alberto Quijano Vodniza készítette a 2010 AL30-ról. Az animáció eredeti változatán még egy objektum azonosítható: vagy egy természetes kísérője a nagyobb testnek, vagy még egy darabja az elkóborolt rakétafokozatnak. A tervek alapján a NASA goldstonei radarjával is megfigyelik az objektumot.

Forrás: Alberto Quijano Vodniza, Spaceweather

Animáció a 2010 AL30 mozgásáról (Alberto Quijano Vodniza, spaceweather)

Ha a test el is találta volna planétánkat, feltehetőleg még a légkör magasabb részeiben megysemmisül - akárcsak egy nála kisebb égitest nemrég Indonézai felett. Hasonló jelenséget figyeltek meg az afrikai Szudán felett is, ahol utólag a test darabjait is megtalálták.