Egyelőre nincs koccintás vizeletből kinyert vízzel az űrállomáson

Vágólapra másolva!
Talán a súlytalansági körülmények között az űrhajósok szervezetéből távozott kalcium okozott problémát az űrállomás víztisztító berendezésénél - a kivált anyag ugyanis eltömte a szerkezetet. Az eszközt kissé módoítják, és februárban visszajuttatják a világűrbe.
Vágólapra másolva!

Az asztronauták vizeletéből kivált sok kalcium okozhatta a visszatérő problémát a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén lévő víztisztítónál az elmúlt időszakban - közölte a NASA. Mint arról korábban beszámoltunk, több alkalommal is meghibásodott a víz újrahasznosítását biztosító szerkezet az űrállomáson. A rendszer a betáplált víz 93%-át képes ivásra alkalmas minőségben visszaadni, ezzel az évente felszállítandó hasznos teher 6,8 tonnával csökkenhet a jövőben - megfelelő működése ezért igen fontos az űrállomás stabil üzemeltetése szempontjából.

A földi laboratóriumi mérések alapján a 250 millió dolláros víztisztító jól üzemel, azonban az űrhajósok szervezete szokatlanul sokat termelt bizonyos anyagokból. Súlytalanságban csökken az emberi csontok kalciumtartalma, amely el is távozik a szervezetből - minderre a berendezés tervezésénél számítottak is. Ugyanakkor a távozó kalcium és a kissé megváltozott kémhatás együttesen mégis gondot okozott, és dugulást eredményezett.

A berendezés a szükséges módosítások után már február 7-én, az Endeavour űrrepülőgéppel visszaindulhat az ISS fedélzetére. Az űrrepülőgépek küldetései egyébként idén fejeződnek be, ezt követően a NASA orosz, európai és japán teherűrhajókkal tervezi az űrállomás ellátását, amíg rendszerbe nem áll az új Orion-űrhajó.

ForrA!s: NASA

Koccintás a frissen tisztított vízzel még 2009-ben, az űrállomás fedélzetén (NASA)