Leárazta a NASA az űrrepülőgépeket

Vágólapra másolva!
A korábban becsült 42 helyett csak 29 millió dollárért kelhetnek el az űrrepülőgépek, ha működésük végén eladják őket. A legendás űreszközökért egyébként nem tolonganak az érdeklődők.
Vágólapra másolva!

A NASA 2010. és 2011. fordulójára tervezi az űrrepülőgépek nyugdíjazását, ezzel az 1981 óta üzemelő rendszer végleg befejezi működését. A megmaradt példányokat eladják, és kiállítási tárgyakként helyezik el őket az Egyesült Államok különböző pontjain - a válság közepén azonban nem versengenek értük az ajánlattevők.

A NASA még 2008 decemberében hirdette meg a programot, amelynek keretében a használt űrrepülőgépeket múzeumok, iskolák és egyéb közintézmények megvásárolhatják. Akkor 20 érdeklődő akadt. A NASA most a korábban tervezett 42 millió helyett 28,8 millió dollárra csökkentette a "darabonkánti" árat. A költségek elsősorban a szállításból és a megfelelő klíma biztosításából tevődnek össze, amely a tároláshoz szükséges.

A Discoveryt a Smithsonian Intézet által vezetett Air and Space Museum, azaz a légiközlekedési és űrmúzeum kapja meg. A többi gép a legjobb ajánlattevőké lesz, köztük az Enterprise nevű prototípus is, amely sosem járt az űrben. A NASA a február 19-ig beérkező ajánlatok közül a 2010 nyarán választja ki a nyerteseket, és 2011 második felében vállalja a szállítást. Az űrrepülőgépek után egyébként néhány éves késéséssel az új Orion űrhajók állnak majd üzembe.

Forrás: NASA

A Discovery a Föld körüli pályán (NASA)