Kép az egyik legfurcsább napkeltéről

Vágólapra másolva!
Napkelte és napnyugta idején csillagunk a látóhatár közelében mutatkozik. Fénye hosszú utat tesz meg az atmoszféra sűrű, alsó, a felszín által erősen befolyásolt légrétegekben. Ha tiszta a légkör és a megfigyelőhöz eljut a fénye, gyakran látványos optikai torzulások figyelhetők meg rajta.
Vágólapra másolva!

Az alábbi felvétel egy omega betűhöz hasonló alakra torzult napkorongot mutat, amely az úgynevezett alsó tükröződés eredménye. A tenger vizének hőmérséklete éjszaka sokkal lassabban változik, mint a levegőé. Ezért hajnalra kialakulhat az a helyezet, amelyben közvetlenül a tengervíz feletti légéréteg hőmérséklete eltér a magasabban lévőtől - ennek megfelelően sűrűsége és fénytörése is más.

A jelenség során - közvetlenül a víztükör felett haladó fénysugarak eltérülése révén - a távoli Nap képe erősen összenyomva és "fejen állva" jelenik meg, mint az a mellékelt fotón is látható. Az eltorzult rész a napkorong alatti, vele megegyező fényességű és enyhén kiszélesedő szegmens, amely látszólag érinti a horizontot. Hasonló látványos légköroptikai jelenségek magyarázatáról a legkoroptika.uw.hu oldalon olvashatunk.

ForrA!s: Rob Burner

Omega alakú napkelte a mexikói Playa de Carmenből fotózva. A kép nagyméretű változatának letöltése (Rob Burner)