Lefotózta az űrtávcső a kisbolygóütközés nyomait

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Mint arról korábban beszámoltunk, egy olyan elnyúlt, diffúz alakzatot azonosítottak a Mars és a Jupiter közötti kisbolygóövben, amely két égitest közelmúltban történt ütközésének eredménye lehet.

A kataklizma keretében egy apró kisbolygó találta egy közel 140 méteres társát. A kirepült törmelék látványos, csóvához hasonlító alakzatot formált, amelyet nemrég a Föld körül keringő Hubble-űrtávcsővel is megörökítettek. A mellékelt felvételen egyértelmű, hogy a kirobbant anyag eloszlása szabálytalan, és sűrűbb csomók vannak benne. Ezek további változásait elemezve a kirepült anyagnak és az ütközésnek a jellemzőire is következtetni lehet. Az eddigi becslések alapján a két objektum közel 15 ezer kilométer/órás sebességgel találkozott - és akár egy kisebb atombomba robbanásával megegyező energia is felszabadulhatott a találkozó alatt.

ForrA!s: NASA, ESA, D. Jewitt (UCLA)
ForrA!s: NASA, ESA, D. Jewitt (UCLA)

A P/2010 A2 jelű objektum a Hubble-űrtávcső felvételén. A kisbolygó a csóvaszerű alakzat bal alsó csúcsán látható. A kép nagyméretű változatának letöltése. További felvételek az űrtávcső honlapján tekinthetők meg (NASA, ESA, D. Jewitt (UCLA))