Vágólapra másolva!
A gravitációslencse-hatás legérdekesebb példája egy igazán ritka jelenség, az Einstein-kereszt. Kép az egyik legszebb példányról.
Vágólapra másolva!

A gravitációs tér a fény haladási irányát is befolyásolja, ahogyan azt már Einstein feltételezte általános relativitáselméletében. Ha véletlenül egy nagytömegű égitest közelében halad el, akkor az hatással van rá: eredeti irányától kissé eltéríti. Mivel egy nagy galaxishalmaz tömege óriási, a mellette elhaladó, illetve a belsején keresztülhaladó fénysugarak útja jelentősen megváltozik.

A halmaz tárgylencseként működhet, és "mögötte", a távolban elhelyezkedő objektum képét felénk fókuszálja, akárcsak egy optikai lencse. Az így keletkezett képeket szokták kozmikus délibáboknak, a jelenséget pedig gravitációslencse-hatásnak nevezni.

A gravitációslencse-hatás a távoli galaxisok fényességét is megnövelheti, és egyébként észrevehetetlenül halvány csillagvárosokat tehet láthatóvá. Felléphet a többszörös leképezés jelensége is: ilyenkor egy adott objektum képét megsokszorozva láthatjuk.

Forrás: Chandra/NASA

A gravitációslencse-hatás elve. Az ábra közepén lévő galaxis gravitációs tere eltérítette a mögötte lévő kvazár (ősi, akítv galaxismag) fényét, amely a megfigyelő számára felerősödött és meg is kettőződött

A gravitációslencse-hatás nyomán kialakult jelenségek közül az egyik legérdekesebb és egyben legritkább az Einstein-kereszt: megjelenéséhez az égitesteknek pontosan kell egyvonalban állniuk. Az alábbi fotón egy ilyen eset látható: a PGC 69457 jelű galaxis magja a még távolabbi Q2237+0305 jelű kvazár sugárzását térítette el, és fókuszálta a megfigyelő felé, négy fénysugárra bontva.

Így jött létre a középen mutatkozó Einstein-kereszt, amelyet a 3,5 méteres WINN teleszkóp örökített meg korábban, és a közelmúltban újra közölték a képet a nap csillagászati képeként. A négyes tagjainál a sugárzás mérhető intenzitása időben akkor is változhat, ha a kvazár egyenletesen sugároz - ugyanis a fókuszálást végző galaxisban mozgó egyes égitestek enyhén befolyásolhatják a fény haladási útját és a megfigylőhöz érkező intenzitását.

ForrA!s: (J. Rhoads (ASU) et al., WIYN, AURA, NOAO, NSF)

Einstein-kereszt egy galaxis középpontjának irányában. A felvétel nagyméretű változatának letöltése (J. Rhoads (ASU) et al., WIYN, AURA, NOAO, NSF)

Kapcsolódó korábbi cikkek: