Az űrállomás a Föld előtt: gyönyörű fotó a legnagyobb űreszközről

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A látványos felvételt még az Endeavour űrrepülőgép legénysége készítette a közel befejezett Nemzetközi Űrállomásról (ISS). Jelenleg ez a legnagyobb emberi építmény bolygónkon kívül. A képen megfigyelhető, hogy már a helyén van az összes napelemtábla. Felül látható az új Tranquility modul, amelyet az Endeavour szállított fel. A háttérben gyönyörű Földünk, balra lent pedig az űrrepülőgép ablakán megcsillanó napfény, színes körök formájában.

Forrás: NASA
Forrás: NASA

A Nemzetközi Űrállomás, a legnagyobb Földön kívüli emberi építmény. A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA)

Az ISS tervezett tömegét tekintve 98%-ban készen van. A Barack Obama amerikai elnök által javasolt új irányvonal szerint továbbra is kiemelt cél az űrállomás fenntartása és üzemeltetése, amelyet legalább 2020-ig működtetni kell. Ugyanakkor az űrrepülőgépeknek már nincs sok idejük hátra: összesen csak négy alkalommal indulnak az űrbe, és a program idén ősszel befejeződik. Legközelebb a már a startpadon álló Discovery megy az ISS-hez.

Forrás: EPA
Forrás: EPA

A függőlegesen álló Discovery űrrepülőgép a floridai űrközpont 39A jelű startpadjánál (EPA, NASA)

Az STS-131 jelű küldetés keretében legkorábban április 5-én startolhat a Discovery, a Leonardo nevű logisztikai modullal a rakterében.

Forrás: EPA
Forrás: EPA

Az űrrepülőgép kabinja közelről. A méreteket jól szemlélteti a jobb oldali szerelőoszlopon álló személy. Érdemes megfigyelni továbbá a gép felületét borítő hővédő elemeket (EPA, NASA)

Várják az érdeklődőket a bolygótudományi napra

Az ELTE Planetológiai Műhelye és a Magyar Asztronautikai Társaság országos ismeretterjesztő rendezvényt szervez ELTE Bolygótudományi Nap címmel, amelyre a szervezők középiskolai diákokat, egyetemi hallgatókat s minden más érdeklődőt egyaránt várnak. A Naprendszer-kutatás izgalmas felfedezéseit bemutató előadások célja egyrészt a középiskolai diákok érdeklődésének felkeltése a bolygótudomány iránt, másrészt hogy az egyetemi hallgatóság és az érdeklődő nagyközönség bepillantást nyerjen a témakör legújabb eredményeibe.

A részvétel ingyenes. Időpont: 2010. március 19., péntek. Helyszín: ELTE Lágymányosi Campus, Északi Tömb alagsor, Konferencia-terem (-1.75), 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A. A program az Eötvös Loránd Tudományegyetem alapításának 375. évfordulójára emlékező jubileumi rendezvény-sorozat része, s az InfoPark Alapítvány támogatásával kerül megvalósításra. További információk és részletes program itt.