Kifordult krátert fotóztak a Marson

Vágólapra másolva!
Ritka negatív becsapódásnyomot fényképeztek a bolygón, az egykori kráterből csak az annak belsejében lerakódó üledék maradt meg.
Vágólapra másolva!

A Mars becsapódásos kráterei változatosak, némelyek ősi tavakat tartalmaztak egykor, másokban jégtakaró vagy réteges üledékek halmozódtak fel. Egyesekben a jég mozgott is, és a meredek lejtőkön az elmúlt néhány évmillióban meg is olvadt.

Az alábbiakban egy ritkább jelenség figyelhető meg: egy úgynevezett invertált kráter avagy negatív kráter a Mars Reconnaissance Orbiter-űrszonda (MRO) HIRISE kamerájának felvételén, az Arabia Terra nevű területen.

A felvétel középső részén egy lapos kiemelkedés látható, amely a kráter belsejében egykor lerakódott üledékből áll, jobb peremén a balról sütő napfényben még az általa vetett árnyék is felismerhető. Anyagát később különféle sósvizes oldatok járhatták át, avagy egyéb módon a szemcsék közötti teret cementáló anyag töltötte ki. Ettől az üledék megkeményedett, és végül ellenállóbb lett, mint magának a kráternek az ősi pereme, amely körbevette.

Az utóbbi kráterperem lepusztult az évmilliók során, és az ellenálló belső üledékes kőzettest maradt meg, amely immár kiemelkedik a környező területből. Az alábbi hamisszínes képet az MRO-űrszonda 2010. január 29-én rögzítette, amikor a becslések alapján az űreszköz által a Földre eddig lesugárzott adatok mennyisége elérte a 100 000 000 000 bitet.

Forrás: NASA, JPL, UA

Az egykori krátert kitöltő, ma már kiemelkedést alkotó üledék. A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA, JPL, UA)

Várják az érdeklődőket a bolygótudományi napon

Az ELTE Planetológiai Műhelye és a Magyar Asztronautikai Társaság országos ismeretterjesztő rendezvényt szervez ELTE Bolygótudományi Nap címmel, amelyre a szervezők középiskolai diákokat, egyetemi hallgatókat s minden más érdeklődőt egyaránt várnak. A Naprendszer-kutatás izgalmas felfedezéseit bemutató előadások célja egyrészt a középiskolai diákok érdeklődésének felkeltése a bolygótudomány iránt, másrészt hogy az egyetemi hallgatóság és az érdeklődő nagyközönség bepillantást nyerjen a témakör legújabb eredményeibe.

A részvétel ingyenes. Időpont: 2010. március 19., péntek. Helyszín: ELTE Lágymányosi Campus, Északi Tömb alagsor, Konferencia-terem (-1.75), 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A. A program az Eötvös Loránd Tudományegyetem alapításának 375. évfordulójára emlékező jubileumi rendezvény-sorozat része, s az InfoPark Alapítvány támogatásával kerül megvalósításra. További információk és részletes program itt. A rendezvényt a www.galileowebcast.hu az interneten élőben közvetíti.