Félezernél többen jöttek az ELTE-re a bolygókért

Vágólapra másolva!
A bolygótudomány, a planetológia legújabb eredményeiről hallgathatott előadásokat több mint 600 érdeklődő 2010. március 19-én az ELTE Bolygótudományi Nap című rendezvényén. A közönség soraiban főleg középiskolások ültek, de jöttek egyetemisták és idősebb érdeklődők is.
Vágólapra másolva!

Elsősorban középiskolások érkeztek az ország minden részéről az ELTE Természettudományi Karának rendezvényére, hogy megismerkedjenek a bolygók kutatásának legújabb eredményeivel, láthassák távoli világok térképeit, vagy hogy mikroszkóppal nézegethessenek holdkőzeteket, meteoritokat.

Az ismeretterjesztő rendezvényt az ELTE egy éve alakult Planetológiai Műhelye és a Magyar Asztronautikai Társaság szervezte, Sik András tanársegéd (ELTE Természetföldrajzi Tanszék) irányításával. A Planetológiai Műhely szakemberei bolygótudományi kutatásokkal, illetve ennek oktatásával foglalkoznak.

Ennek részeként olyan speciális kurzusokat hallgathatnak a témakör iránt érdeklődő egyetemi hallgatók, mint például a Mars-kutatás, Bolygófelszíntan, A Naprendszer földrajza és geológiája, Kozmikus anyagok és földi analógiák - e kurzusok többsége hazánkban jelenleg csak az ELTE-n létezik.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A közönsége egy része a nagyteremben

A reggel 10-től délután 17.30-ig zajló előadások közötti szünetekben más égitestek térképeit, látványos posztereket és különféle kiadványokat tekinthettek meg az érdeklődők, valamint mikroszkóppal tanulmányozhatták a NASA-tól kölcsönkapott holdkőzet-mintákat. Továbbá a Bolygótudományi Nap keretei között, kora délután került sor a Magyar Asztronautikai Társaság űrkutatási diákpályázatának, valamint logopályázatának eredményhirdetésére is.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A posztereket a szünetekben böngészték a diákok

Az előadások helyszínéül szolgáló Konferencia-terem mellett egy további, 250 fős helyiséget is megnyitottak a szervezők, ahol kivetítve és kihangosítva követték a programot azok, akiknek nem jutott hely a Természettudományi Kar legnagyobb előadójában.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A szomszédos teremben kivetítőn követték a rendezvényt, akik nem fértek be a nagyelőadóba

A rendezvény az Infopark Alapítvány anyagi támogatásával valósult meg, az ELTE alapításának 375. évfordulója alkalmából szervezett jubileumi rendezvénysorozat részeként. A rendezvény internetes közvetítését a Galileowebcast biztosította, a sok résztvevő fogadásában a Polaris Csillagvizsgáló szakköre segédkezett.