Millió tonnányi anyag robbant ki a Napból - film

Vágólapra másolva!
Emelkedő mágneses szálak és hatalmas plazmacseppek, amelyekben a Napból kirobbant anyag hullik vissza - többek közt ilyen jelenségeket örökített meg mozgófilmen a Solar Dynamics Observatory űrszonda a Nap felszínének aktív jelenségei közül.
Vágólapra másolva!

A Solar Dynamics Observatory (SDO) nevű napkutató űrszonda minden korábbinál részletesebben és pontosabban figyeli Napunk aktivitását. Nemrég látványos felvételeket és videókat mutattunk be tőle, ezúttal ismét egy pompás animációt közölt a NASA.

Az alábbi filmen egy napkitörés látható, amelynek során a Nap felszínét alkotó fotoszférából kiemelkedő mágneses erővonalak hatalmas izzó plazmatömeget, több millió tonnányi anyagot emelnek a magasba. A 2010. április 19-én rögzített felvételen közel négyórás időtartamon keresztül követhető a jelenség. Megfigyelhető, hogy a kirobbanó anyag egy része visszahullik csillagunkra, és ahol a felszín anyagába "csapódik", ott felforrósodik a terület.

A napkoronából, csillagunk ritka külső légköréből esőszerűen visszahulló anyagcsomókról ezek az eddigi legrészletesebb felvételek. További elemzésükkel fény derülhet arra, hogy miért hullanak lassabban vissza a fotoszféra felé az anyagcsomók, mint ahogyan az a Nap gravitációs tere alapján várható lenne.

Egy látványos napkitörés a Solar Dynamics Observatory felvételei alapján (NASA)