Avatar a Marson - Cameron kamerát csinál a NASA-nak

Vágólapra másolva!
Az Avatar című film forgatásakor használt térhatású kamerát, pontosabban annak technológiáját használhatják fel a következő marsautónál - amely így jobb 3D-s képeket készíthet környezetéről.
Vágólapra másolva!

A NASA azt tervezi, hogy következő marsjáróját speciális sztereókamerával szereli fel, amelynek segítségével könnyebben lehet háromdimenziós modellt készíteni a bolygó felszínéről. A Spirit és Opportunity szondák kameráinak képeiből is tudtak már térhatású képeket csinálni, amelyekt utólag állítottak össze a Földön - de ezek alig adták vissza a térbeliség élményét, valamint felbontásuk is viszonylag kicsi volt.

A 2011-ben startoló Curiosity névre keresztelt szonda, amely korábban Mars Surface Laboratory néven futott, a tervek szerint olyan kamerát vitt volna magával, amely a korábbiaknál sokkal pontosabb térhatású képeket készít a környezetéről. A tervről azonban a szakemberek anyagi okokból lemondani kényszerültek.

A térhatású Avatar című sci-fi-t készítő James Cameronnak a forgatáskor kifejlesztett technológiáját azonban olcsóbban és könnyebben lehetne a roveren alkalmazni - amely így mégis kaphat egy térhatású optikai érzékelőt. A berendezés révén a nagyközönség jobb felvételeket láthat majd, és a szakemberek is pontosabb adatokhoz jutnak a robot környezetének térbeli jellemzőiről.

James Cameron a korábbi Mars Global Surveyor űrszonda kameráját készítő Malin Space Science Systems céggel működik együtt a Mastcams névre keresztelt kamera fejlesztésén. A tervezett berendezés viszonylag csekély tömege miatt, illetve a filmforgatás során nyert tapasztalatok felhasználása révén mégis felkerül a jövőre induló szondára.

Forrás: NASA
Forrás: NASA

A tervezett rover fantáziarajza (NASA)