Vágólapra másolva!
A Deepwater Horizon olajfúró toronynál közel egy hónappal ezelőtt történt baleset nyomán még mindig szivárog az olaj a Mexikói-öbölben. A szél és a tengeráramlatok révén a szennyeződés nem mozdulatlan, hanem látványosan deformálódik, és eredeti helyéről fokozatosan eltávolodik. Még az is lehet, hogy Európát is eléri.
Vágólapra másolva!

Az alábbi felvételt a NASA Terra műholdjának MODIS detektorával rögzítették 2010. május 17-én. A fotó magas napállásnál, a helyi dél környékén mutatja a vidéket. Felső részén a partvonal figyelhető meg, sokfelé fehér felhők is azonosíthatók rajta, amelyek néhol árnyékot vetnek a vízfelületre.

Míg a katasztrófa után a kiömlött olaj északnyugat felé, a Mississippi torkolatának irányába indult, most egy részét elkapta az öbölben jellemző körkörös tengeráramlás, és hosszú nyúlvány formájában dél fele is terjed. Mint arról korábban beszámoltunk, modellszámítások alapján nem kizárt, hogy a most dél felé indult nyúlvány eléri a Golf-áramlatot, és végül Európa felé halad tovább.

Forrás: NASA

Az olajfolt alakja 2010. május 17-én. A fehér pont a kép közepétől enyhén balra a fúrótorony korábbi helyét jelöli. A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA)

A platformot üzemeltető cég különböző módszerekkel igyekszik megakadályozni az olajszivárgást, vasárnap jelentették be, hogy egy csőrendszer segítségével sikerült az olaj egy részét egy felszíni tankhajóba szippantani.