Mellbevágó látvány: tiszta olaj a Mexikói-öböl, indul Európa felé

Vágólapra másolva!
A környezetszennyezés drámai példája, mellbevágó látvány: az olajfolt a Mexikói-öböl igen nagy területét elborította már a legutóbbi műholdképek alapján. A számítógépes szimulációk szerint az olaj rövidesen Európa felé indulhat az áramlatokkal, akár napi 200 kilométert megtéve. Igaz, hogy közben hígul és részben le is bomlik, de így is veszélyt jelenthet.
Vágólapra másolva!

A Deepwater Horizon fúrótorony katasztrófája óta ömlik az olaj a Mexikói-öböl vizébe. Míg az első műholdképeken az olajfolt csak kis területet borított, később fokozatosan növekedett, és az áramlások révén az öböl egyre nagyobb területére jutott el. A mellékelt képet 2010. június 19-én készítették a NASA Terra műholdjának MODIS detektorával. Az éles árnyékot vető felhők mellett sokfelé lehet kivenni az enyhén kígyózó olajfoltot. Drámai látvány a környezetszennyezésről.

A felvételen látható piros folt és nyíl az elsüllyedt fúrótorony helyzetét jelöli. Közvetlenül ettől felfelé (északra) apró, egymással összeérő sötét foltok is láthatók: ez füst, mivel ott az olajat és a gázt a károk csökkentése céljából részben elégetik.

Forrás: NASA

A Mexikói-öböl a Terra műhold felvételén, a piros pont és nyíl az olajfúrótorony helyét mutatja (NASA). A kép nagyobb méretben

Forrás: NASA

A fenti kép középső részének kinagyított változata (NASA)

A Mexikói-öböl beterítése után az olajfolt hamarosan több ezer kilométer hosszan elnyúlhat az Atlanti-óceánon is, egy új számítógépes szimuláció alapján. Az Egyesült Államok meteorológiai kutatásokat végző NCAR intézete (National Center for Atmospheric Research) elemzése szerint az olajfolt kiterjedése jelentősen növekedhet a közeljövőben, és a szennyezés Európa felé is indulhat.

Az olajfolt terjedése az animáció alapján (NCAR)

Amint a felszínen lebegő olaj eléri a Mexikói-öbölben aktív Look Current nevű körkörös tengeráramlást, néhány héten belül elérheti Florida atlanti-óceáni partvidékét, majd az USA keleti partvidékének további részeit is. A Golf-áramlatba kerülve az olaj haladási sebessége a napi 200 kilométert is megközelítheti.

Forrás: NCAR

A várhatóan rövidesen olajjal borított terület a szimuláció alapján (NCAR)

A folt területének növekedésével párhuzamosan csökken az olaj sűrűsége, így nem biztos, hogy mindenhol összefüggő felszíni réteget alkot majd, és apró foltokra szakadhat. Emellett a szelektől erősödő hullámzás át is keveri: a filmszerűen vékony felszíni hártyából több centiméter, méter vastag rétegben elkeveredhet a vízzel. Azt egyelőre nem lehet megállapítani, hogy Európához is eljut-e az olaj, illetve ha eljut, akkor mennyire lesz még veszélyes a koncentrációja. A hígulás mellett ugyanis biológiai folyamatok révén bomlik is az anyaga.