Az eddigi legvadabb csillagtömegű fekete lyuk megeszi társát

Vágólapra másolva!
Egy fekete lyukba ömlik csillagtársáról az anyag, miközben egy része nagy sebességgel messzire lökődik. Sikerült megfigyelni az egyik legfurcsább ilyen objektumot, az úgynevezett mikrokvazárok eddigi legenergikusabb képviselőjét. Az égitest közeléből kilövellt anyag egy hatalmas, közel 1000 fényév átmérőjű üreget hozott létre a csillagközi gázban.
Vágólapra másolva!

Minden korábbinál energikusabb anyagsugarat vizsgáltak a szakemberek, amely egy fekete lyuk közeléből indul ki. Az egymillió kilométer/óra sebességgel haladó áramlás akkor keletkezik, amikor a fekete lyukat kísérő csillagról anyag jut a kompakt égitest környezetébe, majd annak jelentős része bele is zuhan a fekete lyukba.

Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) és a Chandra-röntenteleszkóp megfigyeléseinek kombinálásával sikerült azonosítani és részletesen is tanulmányozni a jelenleg ismert legnagyobb anyagsugarat produkáló úgynevezett mikrokvazárt. Az eredményről Manfred W. Pakull, Roberto Soria és Christian Motch a Nature legfrissebb számában ad áttekintést.

Ezek az objektumok az ősi Világegyetemben megfigyelt aktív galaxismagokra, azaz kvazárokra emlékeztetnek. Itt azonban egy "normál", csillagtömegű fekete lyuk hozza létre a jelenséget, nem pedig egy szupernagytömegű fekete lyuk. Az objektumra társáról anyag áramlik át, és annak egy része nagy sebességgel kilökődik onnan - két hatalmas anyagsugarat, szakkifejezéssel jetet alkotva távozik. Az objektum a tőlünk 12 millió fényévre lévő NGC 7793 jelű spirális galaxis peremvidékén helyezkedik el.

A korábbi feltételezések alapján a fekete lyukakba beáramló anyagnál fellépő folyamatok főleg sugárzást termelnek, és a felszabaduló energiának csak kis része fordul a részecskék kilövellésére - a fenti objektumnál azonban más a helyzet. Meglepően energikus a centrumból távozó anyagáramlás, és az energia közel fele a részecskék kilövésére jut.

Forrás: ESO/L. Calçada

Fantáziarajz a kettősről, ahol a vörös óriás csillagról anyag áramlik át a fekete lyukhoz, majd annak környezetéből két gyors anyagsugár lökődik ki. A kép nagyméretű változatának letöltése (ESO/L. Calçada)

A szakembereknek sikerült megfigyelni azt a forró foltot is, ahol a kirepülő anyagsugár a környező csillagközi gázzal ütközik. A folyamat egy hatalmas buborékot fúj a csillagközi tér ritka anyagába, amely közel egymillió kilométer/óra sebességgel tágul, méghozzá a becslések alapján legalább 200 ezer éve. Ez a legenergikusabb csillagtömegű fekete lyuk közeléből kiinduló anyagsugár, amit eddig azonosítottak. A fentiek szerint keletkező hatalmas buborék átmerője eléri az 1000 fényévet - tehát közel akkora, mint amilyen vastag saját Galaxisunk fősíkja.

Animáció egy fekete lyuk környezetébe beáramló anyagról (NASA)