Mégsem idén nyugdíjazzák az űrrepülőgépeket

Vágólapra másolva!
A Discovery két hónap késéssel idén novemberben, az Endeavour pedig csak 2011 februárjában startol. A NASA teljesen ki akarja használni az utolsó két űrrepülőgépes küldetést, és a pontos előkésztítés céljából későbbre halasztották a két startot.
Vágólapra másolva!

Csúszik a nyugdíjazás előtt álló űrrepülőgépek két utolsó útja. A Discovery szeptemberi küldetését novemberre halasztották, míg az Endeavour csak 2011. február 26-án startolhat idén november helyett. A jelenlegi tervek szerint utóbbi lesz az űrrepülőgépek utolsó küldetése.

A NASA a rendszer üzemelésének befejezése után csak az orosz Szojuz-űrhajókkal lesz képes legénységet szállítani a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). A legénység mellett sok berendezést is fel kell majd juttatni - ennek megfelelően az utolsó küldetést, az Endeavour útját is erre használják, ekkor szállíták fel például az ISS-re az 1,5 milliárd dollár értékű Alpha Magnetic Spectrometer nevű részecskedetektort. Az Endeavour hasznos terhét már nehéz lett volna idén előkészíteni.

Az űrrepülőgép-rendszer fenntartása és üzemeltetése havonta közel 200 millió dollárba kerül. A NASA ennek megfelelően az amerikai kongresszustól közel 600 millió dollárra vár még, amelynek segítségével halasztani tudják az utolsó repüléseket. Jelenleg az Endeavour küldetése tűnik az utolsónak, de felmerült, hogy az ekkor tartalékként felkészített Atlantist is ki lehetne még használni - erről egyelőre nem született döntés.