Fedezze fel a Marsot otthonról!

Vágólapra másolva!
Repülés a kanyonok felett, 25 centiméteres részletek a felszínen és téma szerint összeállított utazás a vörös bolygón - néhány elem egy online alkalmazásból. Közel 13 ezer képet, domborzatmodellt, és különféle interaktív lehetőségeket tartalmaz a NASA és a Microsoft megújult ingyenes programja.
Vágólapra másolva!

A következő Mars-szondák lehetséges leszállóhelyét és különféle felszíni alakzatokat lehet összehasonlítani a WorldWide Telescope nevű online alkalmazás Marsra specializált új változatával. Kedden mutatták be a nagyközönségnek a programot, amelynek segítségével bárki kedve szerint vándorolhat a bolygó felszíne felett, és böngészhet a rengeteg kép között.

A WorldWide Telescope nevű alkalmazás egy úgynevezett virtuális obszervatórium - azonban a sok társához képest nemcsak a szakembereknek, hanem a nagyközönségnek is készült. A virtuális obszervatóriumok olyan programok és adatbázisok egyben, amelyek valódi obszervatóriumokat, illetve azok adatállományát kötik össze. Segítségükkel tehát nem egy távcsőhöz, hanem sok távcső és űrszonda által rögzített adatokhoz lehet egyszerre hozzáférni.

Előnyük egyrészt, hogy hatalmas adatmennyiség érhető el velük, másrészt pedig, hogy ugyanazt a célpontot eltérő felvételeken és műszereken vizsgálhatják. Ennek megfelelően például egy távoli galaxisról kikereshetők a különböző időpontokban rögzített optikai felvételek, színképi mérések, de akár a röntgen- vagy rádiótartományban nyert adatok is. A virtuális obszervatóriumok tehát komoly előrelépést hoztak az adatok kiértékelésében és összevetésében.

Utazás a Mars felett a számítógéppel

A WorldWide Telescope legújabb eleme a Marsot bemutató alkalmazás. A program adatbázisában 13 ezer felvétel szerepel, köztük a Mars Reconnaissance Orbiter-űrszonda (MRO) legújabb képei. Térhatású domborzatábrázolás adja a hátteret a felvételekhez, amelyek között tetszés szerint böngészhetünk a bolygó felszínén. Összesen több mint 100 terabájtnyi Marssal kapcsolatos adatot tettek elérhetővé a program segítségével a szakemberek.

Forrás: NASA, Microsoft

A Mars felszíne, rajta a részletes felvételek helyzetével (NASA, Miscrosoft)

Az online marsutazáshoz letölthetünk egy kliens oldali alkalmazást, vagy maradhatunk a webes alapú programnál is. A bolygó korongján megjelenik a 25 centiméter felbontású MRO fotók helye, amihez közel valós színű globális térkép adja a hátteret.

A Mars sajátkezű felderítése mellett előregyártott "utakat" is lehet választani, ahol a képi információt angol nyelven hangos magyarázat egészíti ki az éppen látható alakzatokról és a kapcsolódó összefüggésekről - sőt hasonlót mi magunk is készíthetünk a program segítségével.

Forrás: NASA, Microsoft

A Valles Marineris egy részletének közelképe (NASA, Miscrosoft)

A NASA és a Microsoft fontosnak tartja, hogy a tudományos eredmények a nagyközönséghez is eljussanak - ezért készült a program. A www.worldwidetelescope.org rendszerében egyébként a Mars csak az egyik modul, az érdeklődők távcsöves felvételeket is láthatnak csillagokról, galaxisokról és egyéb objektumokról.