Töltse le a legpontosabb Mars-térképet!

Vágólapra másolva!
Ingyenesen letölthető az eddigi legpontosabb fotómozaik-térkép a Marsról. A THEMIS detektor 21 ezer felvételéből összeállított globális térképen 100 méteres részletek különböztethetők meg a Mars felszínén.
Vágólapra másolva!

A vörös bolygó körül keringő Mars Odyssey-űrszonda THEMIS detektorával 2001 októberétől készít felvételeket a Mars felszínéről. Eddigi legpontosabb méréseiből egy olyan térképet állítottak össze a szakemberek, amely majdnem a bolygó teljes felszínét lefedi azonos léptékben és egyforma felbontással.

A THEMIS detektor optikai és infravörös tartományban rögzített felvételeiből 21 ezret kapcsoltak egymáshoz, illetve korrigálták, vetületbe helyezték - így jött létre a hatalmas mozaik. A pontosan összeillesztett képeken látható legkisebb részletek 100 méteresek. A térkép nagyítható változatban itt tekinthető meg.

Forrás: NASA, ASU, JPL

Különböző méretű becsapódásos kráterek az új fotómozaik-térképen (NASA, ASU, JPL)

Aki megfelelő sávszélességgel rendelkezik, valamint gigabyte méretű képeket is kezelni képes gépe és programja van, az alábbi címről az egész térképet letöltheti. A felhasználók a fenti oldal mellett egy külön alkalmazás keretében is elemezhetik a térképet a "Be a Martian", azaz Légy Marslakó nevű honlapon.