Drámai módon emelkedett a csapadék mennyisége Pakisztánban - műholdkép

Vágólapra másolva!
Az átlagosnál intenzívebb esők területét és a medrükből kiáradt folyókat is azonosítani lehet a Pakisztán környékéről készült műholdképeken.
Vágólapra másolva!

A NASA TRMM (Tropical Rainfall Measuring Mission, azaz trópusi esőmérő küldetés) nevű műholdja a Pakisztán területén az elmúlt napokban hullott csapadék mennyiségét vizsgálta. Az augusztus 1. és 9. között végzett mérések alapján a lehullott eső intenzitását (adott időegység alatt adott területre hullott mennyiségét) mutatja az alábbi térkép. Ezen a csapadék mennyisége az átlagos paraméterekhez viszonyítva látható - tehát az idei év augusztus elejének eltérése a szokásostól.

Amikor az El Nino és a La Nina jelenség erős, a Csendes-óceán keleti része hidegebb, ugyanakkor az óceán nyugati térsége melegebb az átlagosnál. Az óceán feletti légtömegek ekkor párásabbak, mint más években, és intenzívebb csapadékhullást okoznak a térségben a nyári monszun időszakában.

Az alábbi térképen a kék az átlagosnál erősebb, a barna a gyengébb esőzéseket mutatja. Jól látható, hogy Pakisztán és India egyes területein a szokásosnál lényegesen nagyobb mennyiségű csapadék hullott augusztus elején - néhol napi 24 milliméterrel haladta meg a korábban jellemzőt. Főleg ezeken a területeken történtek veszélyes földcsuszamlások. (Magyarországon az átlagos csapadékmennyiség évente 500-800 milliméter.)

Forrás: NASA
A csapadékhullás intenzitásának viszonya 2010 augusztus első felében a korábbi években mért átlaghoz viszonyítva (NASA)

A Terra műhold MODIS detektora az esőzésektől bekövetkezett hatalmas áradásokat is megörökítette a vizuális és az infravörös tartományban. Az alábbi felvételeken a kék szín a vizet, a zöld a növényzetet, a fehér/világoskék a felhőzetet, a barna pedig a kopár földfelszínt jelzi. Az első kép július 10-én, a második augusztus 11-én mutatja Pakisztán területét. Az első felvételen az Indus kék sávja még keskeny, mellékfolyói alig azonosíthatók. Ezzel ellentétben augusztus 11-én már feltűnőek a folyók, amelyek vizét az Észak-Pakisztánt ért intenzív esőzések felduzzasztották.

Forrás: NASA
Az Indus-folyó térsége július 10-én a nagy esőzések előtt a Terra műhold MODIS detektorának felvételén (NASA)

Forrás: NASA
A megáradt Indus folyó térsége augusztus 11-én a nagy esőzések után a Terra műhold MODIS detektorának felvételén (NASA)

Pakisztán száraz, sivatagos országnak számít - az a kevés csapadék, ami lehullik, többnyire északon, a Himalája lábánál jellemző. A rendszeres meteorológiai megfigyelések kezdete óta nem volt még olyan nedves nyár, mint az idei. Az augusztusi átlagos csapadék a nedves területeken 30-50 milliméter körüli, de sok helyen ennél lényegesen kevesebb.

Mint arról korábban beszámoltunk, az augusztus 11-ig bekövetkezett áradások több mint 1600 emberéletet követeltek, és ennek során mintegy 14 millió ember vált hajléktalanná. Az áradások pusztító hatása súlyosabb volt a területen bekövetkezett 2005-ös földrengésnél is.