Kína űrállomást indít 2011-ben

Vágólapra másolva!
Befejeződött az első kínai űrállomás moduljának elkészítése, amelyet 2011-ben akar Föld körüli pályára állítani a távol-keleti állam. Jelenleg a modul berendezéseit tesztelik, a tervek alapján már jövő év végén legénység dolgozhat rajta a világűrben.
Vágólapra másolva!

A Tiangong-1 névre keresztelt, 8,5 tonnás modult a Hosszú Menetelés 2F hordozórakéta állítaná Föld körüli pályára a jövő év első felében. A felbocsátás után nem sokkal, még 2011 második felében szállítana a fedélzetre legénységet a Sencsou-8 űrhajó, majd 2012-ben a Sencsou-9 és -10 űrhajók is meglátogatnák. A részben katonai célú űrállomásnak két további egysége, a Tiangong-2 és -3 2013-ban, illetve 2014 és 2016 között állna Föld körüli pályára.

Kína a bejelentésen kívül nem sok információt közölt emberes űrprogramjának terveiről. Űrszondáival kapcsolatban annyi ismeretes, hogy idén októberben újabb egységet indít a Holdhoz, illetve elhangzott, hogy 2017-ben ember nélküli leszállást fognak végrehajtani kísérőnkön - majd ezt követhetné az első kínai emberes holdraszállás.

Forrás: CCTV
A Tiangong-1 űrállomás egyik részegysége a földi szerelőcsarnokban (CCTV)