Darabokra szedett egy hurrikánt a NASA

Vágólapra másolva!
A legveszélyesebb és legszelesebb zónákba is berepülő robotrepülőgéppel vizsgálták az Earl-hurrikánt. Ugyanekkor egy a trópusi ciklon felett magasabban haladó repülőgépről és a Nemzetközi Űrállomásról is végeztek megfigyeléseket.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok keleti partvidéke mentén északi irányban haladó Earl-hurrikánt egy robotrepülőgéppel közvetlen közelről is megvizsgálták. A NASA a távirányítású berendezéssel a szélvihar olyan veszélyes zónáiba is bejutott, ahova ember vezette géppel sosem repülnének.

Forrás: NASA
A Global Hawk robotrepülőgép (NASA)

A NASA számára átalakított Global Hawk nevű robotrepülőgép megfigyeléseivel a szakemberek pontos térbeli adatokat nyertek a hurrikánban jellemző hőmérsékletről, a vízgőz és a folyékony vízcseppek térbeli eloszlásáról, illetve ezek időbeli változásáról. A repülőgépen lévő mikrohullámú detektorral első alkalommal nyílt lehetőség egyszerre több eltérő légréteg, illetve akár a hurrikán alatti földfelszín együttes elemzésére, akár a legerősebb szeleket mutató régiókban is. Egy videofelvétel segít majd a hurrikánban jellemző áramlatok viselkedésének, a felhők képződésének és eltűnésének elemzésében.

Forrás: NASA
A mérések során rögzített hőmérsékleti értékek megjelenítése színkódolással a hurrikán sziluettje előtt. A lila keresztek villámokat jelölnek (NASA)

A robotrepülőgép szeptember 2-án szelte át az Earl-hurrikánt. A repülés során a NASA hagyományos DC-8-as gépe is vele haladt, de a hurrikán erős szélzónája feletti biztonságos magasságban. Ugyanekkor a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről is végeztek megfigyeléseket. Az így nyert, elemzés alatt álló adatok segítségével a korábbiaknál sokkal pontosabban sikerül a trópusi ciklonok viselkedését felderíteni.

Forrás: NASA
Az Earl-hurrikán a Nemzetközi Űrállomásról szeptember 3-án (NASA)

A NASA kutatói bemutatják a trópusi viharok tanulmányozásával kapcsolatos Genesis and Rapid Intensification Processes programot