Élőben nézhetünk sarki fényt a következő napokban

Vágólapra másolva!
Jelentős mennyiségű napanyag száguld a Föld felé, és most már Magyarországon is van lehetőségünk a jó eséllyel felbukkanó sarki fény megpillantására a következő 24-48 órában. Sajnos nem a szabad ég alatt, hanem egy a napokban telepített webkamerán keresztül.
Vágólapra másolva!

A közepes és alacsony földrajzi szélességekről nagyon ritkán látni sarki fényt, amely az egyik legszebb természeti jelenség. Hazánkból is csak elvétve, néhány évente mutatkozik a látványos fénytünemény az éjszakai égbolton. Egy szeptember 20-a óta üzemelő kanadai webkamera képeivel vígasztalódhatunk.

A Kanada északi részén felállított, AuoraMax nevű webkamera révén 2010. szeptember 20-a óta bármikor "ellenőrizhetjük", látható-e sarki fény Észak-Amerika felett. A Yellowknife régióban üzemelő, színes képet adó berendezés 180 fokos látómezejével az égboltot szinte teljesen lefedi, és jelenleg közép-európai időben 5 órától 13 óráig üzemel.

Forrás: Canadian Space Agency/University of Calgary/Astronomy North
Sarki fény Kanada felett. További felvételek az alábbi honlapon tekinthetők meg (Canadian Space Agency/University of Calgary/Astronomy North)

A webkamerát a Kanadai Űrügynökség telepítette. A Nap egyre fokozódó aktivitását például a Spaceweather.com honlapon követhetjük, ahol most éppen az olvasható, hogy a magas földrajzi szélességeken élőknek jó esélyük van sarki fény megpillantására a következő 24-48 órában.

Aki nem monitoros élményre vágyik, nézze meg egyik este a Jupitert, lehetőleg egy kisebb távcsőben is, mert számos érdekes dolgot láthat a mostanában egy kicsit az átlagosnál is fényesebb óriásbolygón.