A világ egyik legszebb tengerpartja - kép

Vágólapra másolva!
Ízlések és pofonok ide vagy oda, kevesen vitathatják, hogy a Tizenkét apostolnak nevezett, húsz-harminc emelet magas sziklák valóban lenyűgözőek Ausztrália tengerpartján. A látványos alakzatokat a hullámverés faragta ki.
Vágólapra másolva!

Ausztráliában, Victoria állam tengerpartján vagyunk. A Tizenkét apostolnak nevezett, maximálisan 46 méter magas sziklák homokkőből és mészkőből állnak. A hatalmas szirteket a tenger hullámainak pusztító hatása, az abrázió formálta meg.

Forrás: [origo]
A hullámverés formálta látványos szirtek, amelyek a Tizenkét apostol nevű sziklaalakzat részei Ausztrália partvidékén. A kép nagyméretű változatának letöltése (Ray Boren)

A tornyok anyaga az egykor mélyebb tengerben rakódott le, főként a vízben élt lények meszes vázaiból. A lerakódott rétegek hosszú időn keresztül a vízfelszín alatt voltak, majd az utolsó jégkorszak utáni tengervisszahúzódással kerültek a felszínre. A hullámverés azóta is pusztítja őket, ma is évi néhány centimétert hátrál a part. A sziklák főleg a korábbi szerkezeti (tektonikus) törések mentén pusztulnak, így jöttek létre és különülnek el egymástól az egyes tömbök. Ha alaposabban megfigyeljük őket, láthatjuk, hogy a gyengébb anyagok alkotta rétegek erősebben pusztulnak, míg az ellenállóbbak lassabban kopnak, így kipreparálódnak - azaz keskeny rétegekként enyhén kiállnak a falból. További képek itt.

Képes ajánlatunk: