Autó méretű szikla húz el kedden délben mellettünk

Vágólapra másolva!
Kedden dél körül egy hatméteres kisbolygó halad el a Föld mellett viszonylag közel, de biztonságos távolságban. Kis mérete miatt becsapódása esetén sem jelentene veszélyt a Föld felszínére.
Vágólapra másolva!

Október 12-én, magyar idő szerint 12.51-kor egy apró kisbolygó halad el a Föld mellett. A 2010 TD54 jelű égitest mindössze 6 méter átmérőjű, tehát akkora, mint egy nagyobb autó. Érdekessége, hogy mindössze 45 ezer kilométerre közelít meg bennünket. Ez a távolság már jóval a holdpályán belül van, és a meteorológiai, távközlési műholdak által használt, 36 ezer kilométer magas geostacionárius pályát is megközelíti.

A veszélyes, földközeli kisbolygók közé tartozó objektum tehát elkerüli planétánkat. Ha pályája szerencsétlenebb módon alakult volna, és a Földdel találkozik, feltehetőleg a légkör magasabb tartományaiban megsemmisül. Eközben látványos robbanás történne, de az eseménynek nem lenne felszíni következménye.

Földközeli kisbolygók elleni védekezési módszerek egyelőre csak elméletben léteznek - azonban idővel feltehetőleg a gyakorlatban is ki kell fejleszteni azokat. Nemrég a 2010 RX30 jelű égitest húzott el hasonló módon a Föld mellett, amelyek haladását a csillagok között meg is örökítették.