Összetört egy 120 méteres kisbolygó egy ötméterest - képek

Vágólapra másolva!
Lassabban tágul a két kisbolygó ütközésekor keletkezett, a kisbolygóövben megfigyelt felhő, mint azt korábban várták. Ezek alapján a kataklizmára 2009 februárjában vagy márciusában kerülhetett sor, amikor egy 3-5 méteres kisbolygó egy 120 méteressel találkozott.
Vágólapra másolva!

Mint arról januárban beszámoltunk, két kisbolygó összeütközött a Mars és a Jupiter között húzódó fő kisbolygóövben. Az első alkalommal megfigyelt esemény nyomán látványos, üstökösre emlékeztető csóva keletkezett. A Hubble-űrtávcsővel azóta több alkalommal is megfigyelték a P/2010 A2 jelzéssel ellátott objektumot, hogy nyomon kövessék annak változásait.

A törmelékfelhő szétterjedését öt hónapon keresztül tanulmányozva kiderült, hogy az sokkal lassabban tágul, mint korábban feltételezték. Ennek megfelelően az azt létrehozó ütközés és robbanás sem néhány héttel a 2010 januári megfigyelés előtt történt, hanem majdnem egy évvel korábban, 2009 februárjában vagy márciusában következett be.

Az újabb megfigyelések szerint körülbelül 120 méteres kisbolygó lehet az elnyúlt objektum anyagának forrása, amellyel egy sokkal kisebb, 3-5 méteres testtel ütközött. A kirepült törmelék sajátos X alakot formázott, amit meg is tartott lassú tágulása során - az alakzat kialakulásának módja egyelőre nem ismert. A csóvát alkotó szemcsék többségének mérete milliméter és 2,5 centiméter között lehet, és a bennük lévő anyag teljes mennyisége megegyezik egy nagyjából 20 méter átmérőjű kisbolygóéval.

Forrás: NASA, ESA, STScI
Sorozatfelvétel az öt hónap alatt bekövetkezett változásokról 2010 januárja és májusa között, miközben a törmelékfelhő halványodott (NASA, ESA, STScI). Videó a jelenségről itt

A két kisbolygó találkozójára a becslések szerint közel 18 ezer kilométer/óra sebességgel került sor. A kérdéses aszteroidákat korábban nem ismerték, mivel túl kicsik voltak ahhoz, hogy észrevegyék őket - a robbanás kiterjedt felhőjét azonban sokkal könnyebb volt azonosítani.