Ilyen kétezer pingponglabda és harminc tanár súlytalanságban - videó

Vágólapra másolva!
Egy módosított Boeing 727-es repülőgép, 30 tanár, 2000 pingponglabda és zéró gravitáció: ez a recept egy látványos, fergeteges hangulatú film elkészítéséhez.
Vágólapra másolva!

A szerdai nehéz témák után egy igazán könnyed cikket kínálunk a nap végére: nem mindennapi látványt mutat be az a kisfilm, amelyen 30 középiskolai tanár és 2000 pingponglabda lebeg a súlytalanságban. A néhány másodpercig tartó, kaotikusnak tűnő állapot Newton első törvényét hivatott szemléltetni. A törvény szerint minden test nyugalomban marad vagy egyenes vonalú egyenletes mozgást végez mindaddig, míg ezt az állapotot egy másik test vagy mező meg nem változtatja. Ennek megfelelően a súlytalanságban ellökött tárgyak is egészen addig mozognak, amíg valaminek neki nem ütköznek.

Pingponglabdák és tanárok a súlytalanságban (Northrop Grumman)

A szeptember 14-én lezajlott út néhány perce a mellékelt videofelvételen követhető. Érdemes megfigyelni, hogy a pingponglabdák útját a véletlen ütközések milyen erősen befolyásolják - gyakorlatilag néhány másodperc elteltével már az utastérnek szinte minden pontján előfordultak. A tanároknak ellenben a kapaszkodók segítségével sikerült kontrollálni mozgásukat, miközben a hangulat a tetőfokára hágott - ám a gravitáció "visszatérésekor" leplezetlen a csalódás.

A súlytalanságot egy speciálisan átalakított Boeing-727-es géppel érték el itt a Földön (pontosabban a légkörben). A gép többször egymás után egy parabola alakú pályáján mozgott (parabolarepülés), és alkalmanként 20-30 másodpercig lefelé zuhanva a súlytalanság állapotát hozták létre a fedélzetén. A repülés során 12 alkalommal lebegtek a kísérletben résztvevő személyek, és velük együtt a 2000 pingponglabda, összesen mintegy 8 percen keresztül.