Épületek a Holdon 2069-ben: bemutatták a legjobb terveket

Vágólapra másolva!
Hatkarikás olimpiai stadionban találkoznak a Földön és a Holdon edző sportolók egy kráter aljzatán a jövőben. Egy versenyen az emberes holdraszállás századik évfordulójára kellett holdbázisokat tervezni.
Vágólapra másolva!

A modern urbanizált környezetet kutató a SHIFTBoston nevű amerikai cég, a Google Lunar X PRIZE és a NASA Johnson Űrközpont Moon Capital címmel tett közzé felhívást, amelyben arra kértek építészeket, hogy álmodják meg a Holdon 2069-ben, száz évvel ez első emberes holdraszállás után álló építményeket. Több mint száz pályamű érkezett be, amelyek a praktikus megoldásoktól a fantasztikus ötletekig terjednek. Az alábbiakban a döntős pályaműveket is láthatják.

Az első díjat Bryan Andersen nyerte egy napenergiát gyűjtő berendezés látványtervével. Andersen David Criswell kutató ötletéből indult ki, amelynek lényege, hogy a légkör nélküli Holdon összegyűjtött napenergiát radarhullámokkal kellene a Földre sugározni. Tervében a holdi felszínt alkotó regolitból készült üvegszálak teszik látványossá az alkotást, amely a helyi energiaszükségetek fedezésében is fontos szerepet játszana.

Forrás: SHIFTBoston, Google-X Prize, NASA
Forrás: SHIFTBoston, Google-X Prize, NASA

Bryan Andersen terve. A kép nagyméretű változatának letöltése (SHIFTBoston, Google-X Prize, NASA)

Mengni Zhang a Cornell Egyetemről több modulból összekapcsolódó, folyamatosan bővíthető holdbázist képzel el. Az egyes modulok feladata és funkciója különbözhet, de mindegyik biztosítja az életfenntartáshoz szükséges alapszolgáltatást a benne lakóknak.

Forrás: SHIFTBoston, Google-X Prize, NASA
Forrás: SHIFTBoston, Google-X Prize, NASA

Mengni Zhang terve. A kép nagyméretű változatának letöltése (SHIFTBoston, Google-X Prize, NASA)