Éjszakai nagyvárosok a világűrből

Vágólapra másolva!
Az amerikai Denver sakktábla alaprajzú, míg Tokió furcsa, zöldes árnyalatot mutat a tengeröböl peremén. Az éjszakai közvilágítás látványosan rajzolja ki a városokat, melyek néhány jellemzője a magasból is felismerhető.
Vágólapra másolva!

Bolygónk nappali látványát lenyűgözőnek tartják az űrhajósok. Ennél sokkal kevesebbet, de igen érdekes és néha szokatlan kinézetet mutat bolygónk éjszakai oldala. Itt a civilizáció jelenléte a kivilágított városok alapján mutatkozik meg, amelyek közül három világvárost mutatunk be az alábbiakban.

A szögletes Denver

"Joe bácsi útvonala" jól kirajzolódik az éjszakai Denver képén. A településföldrajzban így nevezik azt a tipikusan amerikai városi útvonalat, amikor a gyalogos vagy autós az egymással párhuzamosan futó főbb utcák között derékszögben húzódó keresztutcákon át érheti el célpontját.

A közutak éjszakai fényei sakktábla formában rajzolják ki a város utcáit. Denver peremvidékén már szabálytalanabb, görbült futású vonalak jellemzőek, amelyek általában kisebb erdők, természetvédelmi területek határát jelzik.

Forrás: NASA
A Coloradoban található éjszakai Denver szögletes utcáival (NASA)

A zöld Tokió

A sűrűn lakott Tokió Japán egyik forgalmas tengeröblét öleli körbe. A kép legfényesebb része mutatja a belvárost, amely körül nagyjából radiálisan kifelé haladó sugárutak és koncentrikus körutak hálózata is megfigyelhető.

Az éjszakai Tokió színe eltér más nagyvárosokétól. Míg a legtöbb világváros narancsos színben ragyog éjszaka, a japán főváros zöldes árnyalatot mutat. Ennek oka, hogy itt még a régebbi típusú higanygőz lámpákat használják, és csak kevesebb a narancsos színű fényt kibocsátó nátriumgőz lámpatest.