Nem tudott Vénusz körüli pályára állni az Akatsuki-űrszonda

Vágólapra másolva!
Hétfőről keddre virradó éjszaka a terveknek megfelelően megérkezett a Vénuszhoz az Akatsuki japán űrszonda. A rakétás fékezés azonban nem a terveknek megfelelően történt, így nem tudott a bolygó körüli pályára állni.
Vágólapra másolva!

Kedd, hazai idő szerint 7.12

A Japán Űrügynökség bejelentése alapján az Akatsuki-űrszonda nem tudott Vénusz körüli pályára állni. Bár az első jelentések alapján lezajlott a fékező manőver, a pontosabb elemzések rámutattak, az nem a megfelelő formában történt, és az űrszonda nem állt a bolygó körüli pályára.

Jelenleg a szakemberek a hiba okának kiderítésén dolgoznak. A szonda továbbra is üzemel, elméletileg újabb lehetőség adódik a bolygó körüli pályára állásra hét év múlva - ekkor kerül ugyanis Nap körüli útvonalán az Akatsuki ismét a bolygó közelébe.

Korábbi információk

Egy napvitorlással együtt indult útjára 2010. május 20-án, de hagyományos hajtóműve révén társánál korábban ért a Vénuszhoz a japán Akatsuki-űrszonda. A szonda hétfőről keddre virradó éjszaka, hazai idő szerint éjfél körül érkezett meg belső bolygószomszédunkhoz. Végrehajtotta 12 percen keresztül tartó fékező manőverét, amelyet követően a Földről nézve a Vénusz mögé került - ezért 22 percig megszakadt vele a rádiókapcsolat.

Az átmeneti kommunikációs szünetet előre betervezték a programba, azonban befejezésekor a földi állomások nem fogták az Akatsuki rádiójeleit. Nem sokkal később, hazai idő szerint kedd hajnalban, 2.28-kor megérkezett a várt rádióadás, és kiderült, hogy az űreszköz megfelelő állapotban van.

A távol-keleti szakemberek most elemzik a kapott adatokat, hogy megállapítsák, miként sikerült a bolygó körüli pályára állás művelete. A japán űrügynökség hivatalos közleménye alapján akár 12 órába is telhet, mire pontosan megállapítják az Akatsuki jelenlegi keringési útvonalát.

Forrás: JAXA
Fantáziarajz az Akatsuki-űrszondáról a Vénusz körül (JAXA)

A következő hetekben még három további pályamódosítást terveznek, amelyek során a szonda 550 és 80 000 kilométeres magasságok között változtatja bolygó körüli pályáját. Ezt követően, várhatóan január közepén kezdődik meg a tudományos program. A bolygóról született megfigyeléseket a szintén a Vénusz körül üzemelő európai Venus Express-űrszonda eredményeivel is összehasonlítják.

Ajánlat: